Frisbee, Čajky a Financie v USA.

Ránko Pánko,

Haló! Tu Motkač volá Slovensko, počujeme sa? Nepočujem námietky na kvalitu spojenia a podľa protokolu môžem začať s každo-týždenným hlásenim.

Hlásim týždeň číslo štyri. Hlavnou témou hlásenia bude Frisbee v Zálive. Ďalšími bodmi tohto hlásenia sú počasie, zážitky, práca v Google-i, finančné okienko USA a samozrejme naša obľúbená téma.

V SF sme navštívili továreň na čokoládu.

Zhrnutie – ak máte už len minútu na moje hlásenie

Počasie sa zbláznilo, prvýkrát nám pršalo [1] a mali sme aj 40% zatmenie Slnka. Náš spoluhráč Tom vie odpovedať na: “Aké ste používali pravidlá frisbee v 70tych rokoch?”. V práci ubieha čas čoraz rýchlejšie a začalo mi byť trocha smutno za Slovenskom.

Ponuka týždňa: Norwegian: spiatočná letenka Budapešť – San Francisco Oakland = 433eur. Dni 30.01 – 16.02. Tak ma príďte pozrieť.

Ponaučenie týždňa: Nerobte si srandu z čajok.

Keď práve kopírujete súbory.

Úvod

Život nám začal naberať na obrátky. Spomínam si na sladké stredoškolské časy, keď mi otec hovorieval, že tak veľa času ako na strednej už nebudem mať. Ja som mu vtedy ako namyslený pubertiak hlúpo neveril. Full-time to nie je sranda. Poznačilo to aj môj denník, ktorý už10 dní ignorujem. Mal by som ho premenovať na týždenník asi.

Čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné cez dieru v papieri alebo na tieňoch listov. Fakt dňa: počet čiastočných zatmení Slnka za rok = 2.4 a počet úplnych zatmení Slnka za rok = 0.7

Boli sme si zase užiť San Francisco. Faktami som vás unavoval minulý týždeň, tentoraz vám porozprávam príbeh. Bol to krásny slnečný deň na pláži v San Franciscu. Sadneme si na obrubník s výhľadom na Alcatraz a Golden Gate. Pozorujeme čajky, ktoré prakticky stoja vo vzduchu kvôli silnému vetru. Mám burgerík v ruke a rozprávam skúsenosť z Osla, kde okoloidúcemu na trhu čajka vytrhla losí burger z ruky za 9eur. Papkám si tak môj burgerík = môj obed. Samozrejme, treba dať spoločnú fotku. Tak jedná rúčka na objatie a jedna drží ešte teplý burgerík. A zrazu, burgerík nikde. Čajka mi ho ukradla a zhltla jak veľryba planktón. Pipkoš. Skoro to mám aj na fotke. Škoda, mohol by som tú fotku poslať do súťaže. Krádež sa mi podarilo zreprodukovať s hranolkami.

Vľavo: Posledná stopa po mojom burgeríku. Vpravo: už evidentne chýba. Áno mama, tá slečna neviem slovensky ani maďarsky.

Boli sme aj v múzeu starých automatov. Je to paráda, vydržal by som tam hodiny. Každého s kým pôjdeme do SF tam zoberieme. A majú tam aj výherný automat – vložíte 20$ a vypadne vám 80 mincí!

Vľavo automat z 19násteho storočia - vieti si pozrieť mini film. V strede klasická hra kde vyskakujú veci a vy ich klepete kladivom (to si musíme kúpiť) a vpravo Miss Pacman. Pacman s pákou je tiež boží.

Cez víkend sme boli na benefičnom koncerte, kde vystupovali Soundgarden, Tom Jones, Norah Jones, Brian Wilson = Beach Boys, Pearl Jam a Neil Young. Fajná muzička. Beach boys mi ešte stále hrá v hlave – mali celý orchester so sebou.

Koncert bol v amfiteátri pri našej práci. Pivo 12$.

Ultimate Frisbee v Bay Area

Prvýkrát som bol na ultimate frisbee v USA. Bolo fajne, ale je to iné. To ma viedlo k rozhodnutiu, že aspoň v krátkosti napíšem ako funguje ultimate frisbee v USA. Treba povedať, že žijem v Mekke frisbee, ktorou Bay Area = Silicon Valley bezpochyby je. Však polovica finalistov svetového pohára je zo San Francisca. Koho táto téma nezaujíma, môže ju rovno preskočiť.

Frisbee v parku v mestečku Dublin, CA.

Hrať za klub tu znamená kompetitívne frisbee. Kluby súťažia v národnej lige ktorá pozostáva z viacerých úrovní. Prvou sú sectionals – pre nás Bay Area. Potom nasledujú regionals – tých je 24 vrátane Hawaii a Alaska – my sme v North California. A nakoniec sú nationals – odtiaľ postupujú najlepší na svetový pohár. Na porovnanie, aby sa slovenský tím dostal na svetový pohár stačilo minulý rok vyhrať 0 až 1 zápasov. Navyše Záliv je jeden z najťažších section-ov.

Juhozápadné regióny frisbee v USA.

Väčšina klubov má tryout-y. Tryout znamená, že klub chce zopár nových hráčov. Väčšinou sa to deje v marci. Prihlási sa im 3-25x viac hráčov a oni si potom vyberú. Tí, ktorý sa nedostanú nikde hrajú potom v mixe. Sezóna sa teda začína v marci a končí v septembri. V zime sa trénuje individuálne a v sezóne je týždenne jeden dlhý spoločný tréning (4h) plus individuálna príprava.

Prečo je “fun turnaj” v úvodzovkách? Ja som na takom bol. Mali sme šesť hodinových zápasov za sebou, väčšinou neboli spirit-kolečká a párty pozostávala z večere pri pive. A dokonca náš kapitán nebol ochotný byť v spirit kolečku.

Spomínaný fun turnaj.

Frisbee v Zálive je naozaj populárne. V priemere je tu 2.5 pickup-ov denne v okolí 50km. Je pomerne ťažké sa na turnaje dostať. Vždy je waiting list a pretlak. Napríklad, keď ste sa na jeden z turnajov prihlásili 5 min po začiatku prihlasovania, tak už bolo neskoro. Dokonca som počul, že aj na najväčší plážový turnaj pozostávajúci z 200 tímov nie je také ľahké sa dostať. No to už naozaj po**** dlhá pláž.

Osobne stojím pred rozhodnutím, že na akom leveli chcem hrať frisbee. Outsiteri boli tím, s ktorým som si rozumel mimoriadne dobre. Uvidím, ako ma to bude baviť s iným tímom. Keď sme sa s Outsitermi pripravoli na svetový pohár, tak to zabralo rádovo 40h týždenne keď rátame aj turnaje. V USA najlepšie tímy majú vyše 20 turnajov ročne a nie je výnikou ísť na víkend do Japonska na turnaj. Toľko určite nechcem investovať. Prestať s frisbee tiež nechcem, lebo je to skvelý spôsob ako spoznávať nových ľudí 🙂

Inak, keby ste chceli vedieť viac, tak celý systém USA ultimate je veľmi podrobne spísaný.

Finančné okienko USA

    • Bankový prevod stojí aspoň 3$, ale šek je zadarmo. Budem rád každému vysvetleniu. A majú tu aj automat na šeky. Rozmýšľame, či to potom nejaká teta nahadzuje do systému. Lebo tam stačí napísať meno a priezvisko príjemcu bez ďalších údajov. Nechcel by som sa volať John Smith.
    • Prevod do EÚ, resp. mimo USA, stojí 4% zo sumy transakcie. Ja som preto použil TransferWise a vyšlo to na 0.7% oproti stredovému kurzu.
    • Máme progresívne dane a odvody = usa daň (10-39.6%) + kalifornia daň (1-12%) + social security (6.2-0%) + obamacare (1.45%) = (18.65%-53%). A ešte treba myslieť na dôchodok. Legenda: (a-b%) a% dane ak limitne zarábate 0, b% dane ak limitne zarábate nekonečno (to je okolo 500,000$ ročne).
    • Najskôr vám povedia, že číslo karty ani vaše identifikačné číslo (SSN) nikomu nikdy nehovorte a ďalší deň ho dávate trom firmám a ťukáte do telefónu. Hmm.
    • Používate dátový roaming? A máte svetového operátora ako Orange? A cestujete do krajiny s problematickou telekomunikačnou sieťou akou je USA? Tak sa pripravte na 8eur / MB. Dobrá správa je, že z nariadenia EÚ sa vám roaming zablokuje, keď miniete 120eur. Ani neviem, kde sa mám sťažovať. Na porovnanie, keď som zle pochopil podmienky tu v USA, tak mi vrátili polovicu z tých 72eur. Dobré body pre Bay Area Bike Share. S Orange-om som kontrakt samozrejme zrušil.Vykril som to ale megazľavou na oblečenie, z pôvodných 300$ som platil len 100$. A aký fešák je zo mňa!

Záver

Americký kamaráti sa ma pýtali, že čo mi tu najviac chýba z Európy. Povedal som, že záchodová kefa. Je mi proste divné odchádzať s jasnou vizitkou. Ale je pravda, že systém splachovania konverguje k žiarivo bielej mise.

Koniec hlásenia. Dopočutia nabudúce.
Budúci týždeň bude témou Halloween.


[1] Dôkaz dažďa.

Konečne nám zapršalo.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *