Pán Francisco

Skončil sa môj druhý pracovný týždeň. Prvé pracovné dni mi pripomínajú skúškové obdobie bez skúšok. Učíme sa haldu nových vecí a večer ideme na frisbee / pivo / kino alebo kombináciu predošlých. Všetci dobre poznáme ten pocit zo skúškových keď nám už do hlavy nejde, tak si dáme aspoň do žalúdka. Ja som si práve dal jednu dávku svojich obľúbených muesli-čoko keksov a zapil ovocným smoothie.

Už naplnený do sýtosti a s heslom “keď už nejde dnu, tak nech ide aspoň von” som začal dávať von tieto slová. Dúfam, že si to užijete a ako vdžy budem rád každému komentáru 🙂

Úvod

Tento týždeň sme toho zažili veľa. Na začiatok som pre mojich kmeňových čitateľov vybral niečo špeciálne. Nečakal som, že sa mi to stane práve v Kalifornií. Sen sa stáva skutočnosťou a pri prehratí nasledujúceho videa budú slzí tví snehom zaviate. Škoda len, že to nejaký plačko kazí so svojim polo-triezvim hlasom.

Stretol som šéfa na schodoch. Bol to zvláštny pocit.

Ten pocit, keď stretnete šéfa na schodisku.

Mojim novým spolubývajúcim je Peťo Glaus, bývalý KSPák, ktorý získal PhD z Machine Learning-u z Manchestru, UK. Aj týmto mu ďakujem, že mi ponúkol toto skvelé bývanie! Spĺňa všetky tri hlavné atribúty dobrého bývania, ktorými sú lokalita, lokalita a cena. A je to len 8 minút od nášho kanclu.

 

Moja nová izba na byte s Peťom Glausom.
Je to tak akurát veľké. Plánujem tu hlavne spať a písať príspevky.

Minulý víkend sme boli na Fleet Week, leteckých dňoch, vo San Franciscu. Časť amerického námorníctva nám demonštrovala svoje letecké sily. Bola sranda vidieť stíhačky ako lietajú okolo mrakodrapov alebo ich počuť keď vám preletia nad hlavou. To je vám mohutný zvuk! Ako keby sa nebo trhalo napoli!
Keby som tie zvuky počul ako dieťa, chcel by som byť pilotom. Ale keďže som ako malý počul len autá, tak som chcel byť pretekárom.

Hlavný protoganosti "Modrý anjeli" pri synchronizovanej kreácií. Foto: Internet
Selfie so stíhačkami.
Nakreslili nám aj srdiečko - nestihol som odfotiť. Tu sa práve stretli so škrvnou.

San Francisco = SF

Cestou na letecké dni sme videli aj kus mesta. V SF je veľa umenia a svetových konferencií. Je to ikonické mesto s mostom Golden Gate, väznicou Alcatraz, strmými ulicamia a lanovými električkami. Natáčalo sa tu veľa filmov, lebo je to relatívne blízko k Hollywoodu. Každý ho preto už párkrát videl a zameriam sa na pár zaujímavostí:

    • Priemerný mesačný nájom za jednospálňové štúdio je v niektorých častiach mesta až 3,475$ [1]. A získať bývanie vyžaduje referencie, všetky vaše údaje a ďalšiu kopu dokladov.
    • SF zažíva kolaps s nehnuteľnosťami a na stavebné povolenie môžete čakať až 10 rokov [Miestny].
Po meste sa potulujú námorníci.
    • Ulice sú ozaj strmé a v minulosti sa na dopravu používali ikonické lanové vozidlá. Fungujú na podobnom princípe ako pozemná lanovka na Hrebienok v Tatrách.
Strmé ulice preplneného mesta. Na začiatku je slávna Lombard street - serpentíny z Ruského kopca dole do mesta.
Eletrička v San Franciscu slúži už len ako turistická atrakcia. Jedna jazda je 6$.
    • San Francisco je druhé najhustejšie obývané mesto v USA [Wikipedia].
    • Keď sme šli busom typu “ranná 39ka” s masážou v cene a došli sme do činskeho mesta, tak vystúpila skoro celá električka. Čínske mesto v SF je jedno z najväčších v USA [Wikipedia]. Ale čínske jedlo si dajte niekde inde [odborník].
Autobusová zastávka alebo lampa?
  • V roku 1906 zničilo zemetrasenie 80% mesta [Wikipedia].
  • 15% obývateľstva sa hlási k LGBT. V SF bol druhý gay pride v histórií a boli tu prvýkrát zvolení politici, ktorí sa otvorene hlásili k homosexuálom [Wikipedia]. V Kalifornií sú legálne manželstvá rovnakého pohlavia.
  • SF je Mekka frisbee. Až 3 zo šiestich finalistov klubových majstrovstiev sveta je zo SF.

Zaujímavosti týždňa

  • Po týždni som prestal pozerať predpovede počasia. Proste ráno chladno, poobede teplo a celý čas slnečno a bezvetrie. Ale v jeden deň bolo ráno obzvlášť chladno aj s vetríkom. Pozriem si teda predpoveď podľa ktorej má aj pršať. Samozrejme, zostalo to len u predpovede a ťaháme 25 dní bez dažda [4].
Aký je rozdiel keď svoju trávu polievate a keď ju nepolievate?
  • Jasná obloha mi pripomína hviezdy. Väčšinou vidím len 2 alebo 4 svetlá na oblohe, ktoré patria práve pristávajúcim lietadlám. Sú tam furt a rozmýšľam, že ich budem používať ako polárky.
  • V USA sa naučite písať štát za meno mesta. Včera sme napríklad boli v Dublin-e, CA. A Londýn-ov je v USA dokonca 5 kusov [5]. Otázka na slovenčinárov: aké je množné číslo od “Londýn”?
Občas sa aj v San Franciscu cítite ako v Londýne.
  • Povedať v reštaurácií “OK” znamená, že vám nechutí. Skutočné “OK” je tu great.
  • V niektorých kinách majú kreslá, ktoré na stlačenie gombíka vyklopia podložku na nohy. Je to fakt pohodlné a máme to hneď na centrále. Rozmýšľam, že si tam budem chodiť pospať počas pracovnej doby. Alebo si donesiem sviečky a máme romantické rande.
Naozaj pohodlné romantické dvojmiestne kreslá. Nabudúce si prinesiem aj sviečky.
  • Nová verzia Androidu je tu!
Nová verzia Androidu s krycím názvom "L" ako lízatko.

Záver

O práci moc nemôžem hovoriť. Keby ste chceli ale vedieť, ako fungujeme, tak dávam do pozornosti knihu “Ako funguje Google” od bývalého CEO Eric-a Schmidt-a a Jonathan-a Rosenberg-a.

Ale čo by to bol príspevok bez mojej obľúbenej témy. Aký je váš rekord? Ja som čakal, že môj rekord padne v Afrike. Na moje prekvapenie sa to ale stalo v Amerike. Bol to obyčajný štvrtok bežného týždňa keď ma moje ego chválilo ako fajne chudnem. Keďže je moje ego data-driven tak si chudnutie podložilo faktom, že som už štyri dni poriadne nekakal. Ale hovno hovno zlatá rybka, štyri dni nekakania boli vynahradené 20minútovým koncertom.

Ďakujem za pozornosť, dovidenia nabudúce! Porozprávam o tom aké je tu frisbee.

P.S. Keby ste chceli robiť na vyhľadávaní v Google-i, tak teraz je ten správny čas.  

Referencie

[1] http://priceonomics.com/the-san-francisco-rent-explosion/

[4] http://www.wolframalpha.com/input/?i=mountain+view+rain+from+september+to+now

[5] http://www.ask.com/geography/many-cities-named-london-40934d5f360a9e69

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *