Študenti: Choďte na stáž

Najvyšší čas hlásiť sa na zahraničné stáže na leto 2018! Prečo ísť? Ochutnať si pracovný život, ktorým pravdepodobne strávite väčšinu vášho života. Spoznať ľudí, kultúry a príbehy z celého sveta. Trocha pocestovať. A taktiež možnosť si fajne privyrobiť, v niektorých prípadoch dosť na to aby ste pohodlne finančne preplávali 3 ročným štúdiom na našom (Česko)Slovensku.

TLDR TLDR

Ak študuješ, prihlás sa na letnú stáž v zahraničí. Otvorí Ti to oči, dá Ti to veľa. Ak váhaš, spýtaj sa kamoša(ky) čo bol(a).

Ak si na stáži bol(a), objednal jedlo a porozprávaj o tom na svojej Alma Mater.

Ak neštudujes, kopni do študentov.

TLDR

Najvyšší čas hlásiť sa na zahraničné stáže na leto 2018! – keďže väčšina medzinárodných stážistov má podpísané ešte pred Vianocami. Prečo ísť? Ochutnať si pracovný život, ktorým pravdepodobne strávite väčšinu vášho života. Spoznať ľudí, kultúry a príbehy z celého sveta. Trocha pocestovať. A taktiež si zarobíte dosť, v niektorých prípadoch dosť na to aby ste pohodlne finančne preplávali 3 ročným štúdiom na našom (Česko)Slovensku.

Návod, často kladené otázky, zoznam príbehov a horúca linka na Tvoje otázky sú predmetom tohto článku.

Študenti, najvyšší čas nalodiť sa!

Osobná skúsenosť, t.j. Prečo toto píšem? (kľudne preskoč)

Short Story:

V posledných mesiacoch vediem veľa pohovorov. Ako prípravu si zrýchla pozriem CV kandidáta(ky). Zoznam ich stáží považujeme za silný signál – ak kandidát prešiel výberovým procesom Top spoločnosti, a robil(a) na ťažkých veciach, tak je pravdepodobne fajný(á). Praktickty to znamená, že kandidát rýchlo prejde cez recruiter screening a ja rýchlejšie prejdem k náročnejším otázkam.

Long Story:

Mojím životným krédom je neustále učenie sa. Jeho hlavným prvkom je konštantná sebereflexia, čo po sedliacky znamená ak som urobil(a) A, tak ako urobím A lepšie nabudúce (čo občas znamená nerobiť A vôbec). Verím, že tento princíp je všadeprítomný. Napr. upravovanie váh v umelých neurónových sieťach, zmena paragrafov v našich zákonoch, trénovanie vrcholových športov či vytváranie chutných receptov.

Po troch rokoch práce v USA sa na mojich 5 rokov, áno päť rokov, nezabudnuteľného štúdia na FMFI UK SK dívam trošku inak ako keď som študium skončil, a totálne inak ako keď som štúdium začal.

Matfyz som si vybral lebo sme boli silný ročník, učivo bolo porovnateľné s top svetovými školami a školné je oproti zahraničiu zanedbateľné (a platené štátom). Navyše Ti dostatok voľného času dáva skvelú možnosť na rozvoj samého seba. Ja som svoj voľný čas rozdelil na hlavné tri kategórie: part-time prácu (skúsenosti a príjem), organizovanie súťaží (dávať späť komunite, zábava) a vychádzanie s ľuďmi (čítaj párty, cestovanie, frisbee a Erasmus).

Takže čo na tento príbeh hovorí sebereflexia? Ľutuje dve (NE)rozhodnutia:

  • NEšiel som na stáž (tento článok).

  • NEšiel som na iného magistra (časť budúceho).

Hlavný dôvodom sebaľútosti je, že študentské časy sú najlepšiou príležitosťou na experimentovanie so samým(ou) sebou. Lebo keď budeš mať 30 (a príde to oveľa skôr ako si myslíš (ja som to tým starcom tiež neveril :P)), tak sa začne každý právom pýtať: čo ešte toľko vymýšľaš a čo vlastne chceš?

Čo?

Letná stáž je užitočne strávené zábavné leto v zahraničí. Taký intenzívny Erazmus, a ešte Ti často aj fajne zaplatia. Čo napísali ostatní:

Kompletný zoznam spísaných skúseností na konci článku.

Prečo áno?

  • Skúsenosť do životopisu. Práca na globálnych projektoch a veľkých systémoch otvára oči a posúva vás vpred. Z 50 plus pracovných pohovor čo som robil so študentmi, musím povedať, že ak mali 2-7 stáží v dobrých spoločnostiach, tak pohovor šiel oveľa lepšie. Často vedeli čo chcú, mali skúsenosť s fachom a to sa ráta.

  • Spoznáš ľudí z celého sveta, rôzne kultúry a príbehy. Kamoši po celom sa vždy zídu. Prídu Ťa pozrieť, pôjdeš ich pozrieť. Alebo len zostanete v kontakte a o pár rokov keď budeš hľadať nové možnosti, možno akurát budú mať niečo pre teba.

  • Experimentovať sám/sama so sebou. Po skončení školy si pravdepodobne budeš klásť otázku: čo teraz? Chcem robiť A, B, alebo C? Žit v X, Y alebo Z? Ak si si na tri mesiace nezáväzne vyskúšal(a) niektoré z A, B, C, X, Y, Z, tak máš informovanejšie rozhodnutie.

  • Zlepšenie cudzieho jazyka. Verím, že jazyk sa najlepšie naučíš, keď ho musíš používať. Veľa stážistov rozpráva, ako moc sa im zlepšil cudzí jazyk.

  • Work and travel na úrovni, veľa ľudí si po ukončení stáže zoberie dva tri týždne dovolenky, zavolá kamošov a partnerov, pocestuje okolo. Rozdiel oproti tradičnému work and travel je, že ste makali na sebe vo fachu čo vás zaujíma, a môžete si dovolenku dovoliť.

  • Miera riskovania vekom klesá, takže ak sa teraz cítiš ako možno, tak o pár rokov to bude skôr nie.

  • Ak ste v centrále vášho fachu, tak po ukončení stáže (alebo aj počas), si môžete dať týžden onsite pohovor. Osobne poznám ľudí, čo stáži v Google / AirBnB išli na pohovor k nám.

  • Dostaneš zaplatené, a hlavne v IT a hlavne v drahých mestách sa to šplhá cez 5000eur mesačne mínus daň. Niektoré spoločnosti vám pomôžu s presťahovaním, alebo hľadaním ubytovania. Treba sa spýtať. Platobné podmienky IT: Offer sharing RedditGlassdoor sharing, Payscale (štrukturované) alebo  Quora.

Aj keby sa vám stáž nepáčila vo firme z vášho oboru / podoboru, tak to nezáväzne zistíte už počas štúdia, a nie až po nastúpení do trvalého pracovného pomeru – Petra Kubincová

Kde ísť? Ako nájsť príležitosti?

TLDR: https://www.reddit.com/r/cscareerquestions/comments/5y82jk/salary_sharing_thread_for_interns_march_2016/

Väčšina ľudí začne s veľkými firmami. Napríklad v IT, ak ste spravili pohovory do Google-u, tak sa na vás v ostatných firmách budú pozerať inak. Tak si vyber 5-15. Ak máš špecifickejší záujem, internet a sieť známostí je Ti na pomoci:

Jak sa predať?

Najlepšia prezentácia interna akú som videl: http://marekdlugos.github.io/TakeMeAsIntern/

  • Zrob si CV (stačí jednoducho a k veci). Moje (LaTeX).

  • Ideálne chceš, aby Ťa niekto z danej spoločnosti odporúčil. Buď aktuálny zamestnanec, alebo bývalí stážista. Pozri sa na Apendix, prípadne mi napíš a spojím Ťa s niekým.

  • Predtým ako sa budeš rozprávať s recruiterom, zodpovedz si otázku: prečo by Ťa mali prijať?

Ako pohovor? (Špecifické pre programátorov).

Viac o hľadaní práce a programátorských pohovoroch v mojom predošlom blogu, detailná Tomášová skúsenosť (slide-i). TLDR:

  • Nadrilluješ interview. Na internship sa často hodnotí len “Generic Cognitive Ability”. Pre IT, to znamená algoritmické interview. Prejdi si “Cracking the Coding Interview”, porieš ACM https://people.ksp.sk/~acm  / codeforces.com / topcoder.

  • (Ak sa necítiš v angličtine) Pozri si anglické filmy kde sa dosť rozpráva, ideálne s prízvukmi. Rozprávaj sa týždeň s kamošmi len anglicky. Alebo čokoľvek čo Ťa rozhovorí, u mňa fungovalo jedno malé pivo pred pohovorom 😛

  • Skúšobný pohovor. Buď sa dohodni s kamošom(kou) nech Ťa odskúša, alebo si daj prvý pohovor so spoločnosťou na ktorej Ti až toľko nezáleží, alebo mi zavolaj a odskúšam Ťa 🙂

Ako život v zahraničí?

  • Ubytovanie sa ťažko hľadá na diaľku. Dočasne vieš u nás slovákov / AirBnB / Couchsurfing prespať na týždeň, a za ten týždeň si isto nájdeš fajné ubytko. Veľa študentov začínajúcich v Septembri berie ročné kontrakty a chodia na leto prečo, stážista je pre študenta idealná výplň letného nájmu.

  • Ako spoznám ľudí? Veľké spoločnosti organizujú eventy. Veľmi dobrý spôsob je upísať sa na voľnočasové aktivity, napr. Ja som spoznal kopu lokálov cez frisbee.

  • Cudzí jazyk? Po mesiaci sa do toho dostaneš.

FAQ:

  • V zahraničí je draho. Spýtaj sa univerzity na štipendium. Zober si pôžičku a splatíš ju z prvého/nástupného platu. Spýtaj sa firmy na podporu ubytovania.

  • Mimo leta? Všetky spoločnosti neustále bojujú o Teba – šikovného človeka – čo Ťa dáva do sedadla šoféra. Pýtaj, dostaneš. Často sa chodí aj na jeseň / zimu, niektoré školy dedikujú semester stážiam. Zopár kamošov malo počas štúdia 6 či 8 stáži (University of Waterloo je tým známe).

  • Ja na to nemám. Pozri sa da zrkadla, a povedzi si, že si fajná(ý). Minimal requirements pre Google (t.j. Každý IT študent):

Qualifications

Minimum qualifications:

  – Currently pursuing a BS, MS or PhD degree in Computer Science or a related technical field. Typically within 6-12 months of completing a Bachelor’s, Master’s degree or PhD.

  – Experience with one or more general purpose programming languages including but not limited to: Java, C++, Python or Go.

Preferred qualifications:

  – Experience in systems software or algorithms.

  – Knowledge of Unix/Linux or Windows environment, and APIs.

  – Familiarity with TCP/IP and network programming.

  • Ja len chcem prísť na výlet. Lokálna slovenská komunita je rada za každú návštevu! Či už potrebuješ poradiť čo tu, pohodlný gauč alebo sprievodcu po tvojej obľúbenej nadnárodne spoločnosti, sme tu pre Teba 🙂

  • Ďalšie otázky: napíš mi na: petherz na dží mejl bodka com.

 

Apendix: Zoznam stážistov na inšpiráciu:

S blogmi a článkami:

Vojtěch Uhlíř, Full-stack Python Google Flights, Boston, Prednáška o stážiach. “Proč (stáž) až tak pozde? Proď jsme do toho nešli už drív?”

Karolína Szamková, Special Political and Decolonization Committee at United Nations, New York, článok na muni.cz: “Otevřelo mi to oči a ukázalo mi to, že to, co studuju, má smysl. Byl to zlomový bod, kdy jsem si řekla, že si za tím prostě chci jít”

Marek Dlugoš, dizajnér, Fanhandle Hawaii, Shopify, IceWarp. Ukážka jak sa predať.

Ľudmila Rozporková, Nordic House, Iceland, článok na muni.cz “Stáž mi toho hrozně moc dala”.

Filip Šanta, dizajnér v Nitro, článok refresher. “Veľmi veľa skúsenosti, ktoré budem vedieť zužitkovať či už pri ďalšej práci alebo v mojej vlastne firme.”

Radka Ostrížková, HR Intern Hilton London, článok na muni.cz “Člověk si také ujasní priority, zjistí, kde chce žít, zda mu vyhovuje menší město a česká povaha, nebo multikulturní prostředí a desetimilionové město”

Tomáš Effenberg, Neuronové siete na detekciu spamu, Google, London: článok na muni.cz: “Hlavně jsem chtěl získat pracovní zkušenost v nějaké rozumné firmě – vylézt na chvíli ze své akademické bubliny a zjistit, jak to chodí ve světě, kde je potřeba dosáhnout praktických výsledků”

Jozef Marko, článok na cas.sk, Global pages infrastructure at Facebook, ML performance at Google.

Skúsenosť Programátora Joža Marka na muni.cz

Mirek Klimoš, kompilátor PHP vo Facebook-u, Mirekov blog

Peter Ondrúska, Intern at MetaMind, Dynamic memory networks for natural language processing. Predtým intern Microsoft Research, Google Engineer Intern on ODR, Facebook Engineering Intern.

Hynek Jemelík, intern Imo.im (spam), Dropbox (message processing), Asana

Jakub Konečný, 2x Research Intern at Google, teraz research Scientist at Google.

Tomáš Virgl zefektívnenie procesora iPhone-u, predtým 2x internship v Google-i.

Lukáš Platinský, 2x Google Intern, 3D scanning a Flight Search.

Matej Balog,  4x Research Intern Microsoft (Cognition goup, 2x ML and Perception, Bing Core Relevance)

Tomáš Vyskočil, 3x intern Google, 2x intern Centre for Quantum Technologies

Filip Hlásek, ACM World Finals, 2x intern Facebook (Hack, Ads Infrastructure).

Jozef Mokrý, intern Google (neural machine translation), Facebook, Microsoft.

Matej Hamaš, intern Palantir (full-stack monitoring), Facebook (Android React) a Skype (plugins).

Soňa Galovičová, intern Google Translate (domain adaptation), Facebook, Softwire

Mária Solárová, blog o stáži v Google (Identity), intern Skyscanner (hotels fronte end), intern SAS.

Ladislav Pápay,  blog o stáži v Google (log processing)

Dominik Csiba intern Innovatrics (fingerprint recognition), intern Amazon (ad allocation).

Štepán Šimsa, 2x intern at Google (parallelized pseudorandom generator, web crawler), intern at Blue Vision Labs

Mária Kieferová, Intern in Quantum Architecture and Computation Group

Viktor Farkaš, intern Amazon (AWS console), 2x intern Google (web apps devkit), intern at Intentional.

Mojmír Mútny, Research intern Jacobs Uni, Heidelber Uni

Tomáš Halgaš, Growth Intern Facebook, Improving friend suggestions.

Daniel Lovásko, German Artificial Intelligence Research Centre, algorithms and open source.

Bruno Cuc, intern Optiver (HFT infra analysis), intern CERN (Invenio library), intern Barclays (equity trading).

Alžbeta Dlhá, intern v Credit Suisse, Sosha, Royal Bank of Scotland, McKinsey and Company.

Vojta Létal, intern DataScience bootcamp.

Ondrej Cifka, 2x intern at Google.

Ondrej Švec, intern Google AdWords team.

Jirka Čermák, Effect of additional supervision on the deep neural networks performance in object detection, Google, USA.

Vojtech Létal, Spark and Scale data science bootcamp, DataScience, Los Angeles

Jozef Brandys, intern at Google Seattle.

Petra Hozzová, intern Google (Hotels backend team)

Jano Hozza, 2x intern Facebook

Andrej Mariš, intern Google

Michal Hozza, 2x intern Facebook, intern 7Segments

Pavol Guričan, 2x intern Metaswitch (managing network features).

Natália Guričanová, 2x intern Metaswitch

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *