Trošku preplávanie rokom 2016

Upozornenie! Nasleduje osem strán narcizmu. Očakávam len, že si prečítate začiatok, koniec a pozriete fotky (rozšítený výber 150 fotiek).

Úvod

Pestré preplávanie rokom 2016

Petržlen (alter ego): Pipkoš Peťo, najvyšší čas na ten blog o 2016, však zachvíľu môžeš rovno plánovať 2018.
Peťo: Ja viem, ale o čom by som mal písať? Však to bol taký chaotický rok bez cieľa, ktorým sme nejak preplávali.
Petržlen: Však stačí začať a potom to už pôjde. O hocičom, napr. jak nás prišla navštíviť rodina, alebo ten fajný týždenný puťák. Okoreníme to zopár fotkami a celý náš fanklub bude vískať. Možno dostaneme aj pohľadnicu 🙂
Peťo: Však o tom píšeme furt, a už to počujú od všadiaľ: “cestujte, darujte zážitky, spoznávajte nových ľudí, rozširujte svoje obzory.”.
Petržlen: Ok, ale obaja súhlasíme, že treba také obdobie zažiť. Napr. to vedie k vzájomnej tolerancií vo svete, podporuje to infláciu a zvyšuje to naše vnútorné šťastie. Navyše máme výborné príbehy. Však čo budeme rozprávať našim vnúčatám a na čo budeme baliť baby? Jak sa Ti raz prisnil vzrušujúci matematický dôkaz, alebo si z hlavy rozložil 949463 na prvočísla? V tvojich snoch možno, ale v skutočnosti, no veľa šťastia.
Peťo: Ok, to je fér. Stotožniteľné príbehy sú dôležité, ale o tom som už písal dosť. Ale ja chcem dať našim čitateľom nové posolstvo. Problém je: Aké?
Petržlen: Hm, pravda. Tvoj život bol celkom priamočiary. Na strednej si sa snažil stať najlepším v tom, čo Ťa bavilo. Na vysokej si zistil, že aby to malo osoh pre spoločnosť, potrebuješ spolupracovať s ľuďmi. Tak si sa z hanblivého autistického chalana, čo napr. v obchode radšej 10min hľadal sódu bikarbónu, ako keby sa spýtal predavačky, stal človekom čo napr. organizuje sociálny život ostatným. A naposledy si zistil, že Slovensko je pre tvoj rast príliš malé, tak si si vychytal muchy zahraničného života na Erasme a teraz žiješ v technologickom pupku sveta a robíš na jednom z najväčších systémoch sveta.
Peťo: Ok, takže odkazom minulosti je: “Furt dačo robiť pre svoj rast, posúvať sa mimo zónu komfortu a baviť sa pri tom.”?
Petržlen: To znie to ako klišé. Navyše, tento rok si sa mimo svoju zónu komfortu moc neposunul.
Peťo: Ale je to lepšie ako nič!
Petržlen: Toto okienko začína byť zdĺhavé, predtým ako prejdeme na vyrozprávanie minuloročných príbehov, posledná otázka: “Odkaz budúcnosti a novoročné predsavzatia?”.
Peťo: Hm, stagnujeme, hlavne profesne. Chce to novú výzvu. Stať sa expertom v dajakej oblasti čo ma baví, a využiť to.
Petržlen: Ale v akej?
Peťo: Začnime Machine Learning, však nás to bavilo pred troma rokmi, a v Google-i sú perfektné možnosti. Navyše som počul, že je to ešte stále v plienkach.
Petržlen: Ok, niekde treba začať, zvedavý ako to dopadne. A držím palce, nech je o čom písať o rok 😛

Január 2016

Frisbee turnaj Lei-out

Čo to do počtu ihrísk (cez 100) a počtu hráčov (okolo 4500) najväčší frisbee turnaj na svete, na asi najlepších plážach západného pobrežia USA, v Santa Monica. Aj v Januári je to cez deň na tričko (miestny majú bundy), a čo je lepšie ako na skok osviežiť do oceánu.

Hral som za skúsenejší tým, niečo ako Outsiterz klasik. Dostal som sa k nim cez Patricka, ktorý hral za našu Slovenskú repre MorHo a mal na sebe slovenský dres. Tak som sa ho spýtal odkiaľ ho má a zavolal ma na chatu aj na turnaj. Fajný chlapík.

Lay out na Lei out

Február 2016

Lyžovanie Whistler, Canada

Džejn nám zorganizovala parádnu lyžovačku na asi najlepších zjazdovkách v Severnej Amerike (konali sa tu Olympijské hry 2008). Fakt paráda. Najlepší bol ľadovec, na ktorý sme sa dostali ako jedny z prvých po tom čo večer nasnežilo. Celá obrovská biela dolina plná prašanu pred nami. Paráda.
Zhodou okolností tu žije Tina, spolubunkujúca z VŠ. Tak nám ukázala nočný život, jak polovica obyvateľstva Whistleru sú “ski-bombs” (vrátane Tiny), ktorý makajú cez víkendy keď sú tu turisti, a potom celý týždeň len lyžujú a cez leto chodia po horách. Značnou časťou osadenstva sú návštevníci z Austrálie, ktorý si to tu naozaj užívajú.

Whistler ľadovec - celá trasa má 3km.

Superbowl

Vo vedľajšej dedine sa konalo finále Veľkej-misy, tj. Superbowl. Ide o najväčšiu športovú udalosť roka v USA, kde najlacnejší lístok do poslednej rady stál 2500 dolárov, a kde vás pol minúty reklamy výjde na tri piešťanské CTčka, tj. 5 miliónov dolčov. Ľudia prenajímali miesto na stan v záhradách za lacných 300 dolárov na víkend, domy šli za 5000. Je to iný svet.
My sme si boli pozrieť fanúšikovskú dedinu a ohňostroj v SF a na zápas do krčmy.

Marec 2016

Lyžovanie Squaw Valley, Lake Tahoe

Z jedného olympijského svahu na druhý, bola tu olympiáda v roku 1960. Prvý deň lyžovačky dážď vyčistil svah od inak všadeprítomných lyžiarov. Cez noc nám fajne nasnežilo pol metra snehu, tak to nedeľu bola zase paráda, hlavne ako postupne otvárali nové panenské svahy.
Paráda, akurát tých 8 hodín cesty späť (bez premávky 3 aj pol).

Squaw Valley - čerstvo otvorený svah.

Grand Canyon+Death Valley

Rasťo nás bol pozrieť, tak s Ferom zorganizovali výlet. Prileteli sme do Las Vegas a rovno išli spať k okraju Grand Canyonu do veľmi pohodlného domčeka. Ráno o 5h ráno sme s čelovkami v zimných bundách (stred púšte) vyrazili na dno kaňonu. Išlo sa dobre dolu kopcom, postupne sa aj otepľovalo a prechádzali sme z čoraz výraznejšími tabuľami: “Neskúšajte ísť na dno a hore za jeden deň”, pipkoš, to je presne to čo robíme. “Ľudia tu zomreli, majte dosť vody”. Ta máme, asi sa to vzťahuje na ľudí čo idú v lete.

Grand Canyon - Colorado River a plážová atmosféra.

Na dne kaňonu bola ozaj plážová atmosféra a akurát teplúčko na kúpanie. Vyvalíme sa pláž, však polovicu už máme za sebou. Je čas ísť naspäť. Pýtam sa: “Fero, to odiaľ zhora sme prišli?” a on “Veru.”, a ja “No pipkoš”. Tak sme to vyšlapali a za 12h tam a späť mali za sebou 1400 metrov prevýšenia a parádne výhľady. Na večeru steak chutil obzvlášť dobre.

Grand Canyon - áno, tam dole sme boli pred 5time hodinami.

V Údolí Smrti akurát po dekáde pršalo, tak to všade rozkvitlo a všetci sa museli prísť pozrieť. Okolo najnižšieho bodu USA sú aj fajné duny, golfové ihrysko a dobre tu fúka. Skúšali sme si hádzať frisbee a raz som ho v plnom šprinte naháňal asi 250 metrov. No sranda to bola.

Death Valley - Rozkvitnuté inak mŕtve údolie smrti.

Čo sme robili vo Vegas, zostane vo Vegas (jedli sme palacinky).

Narodeniny

Môj život dovŕšil štvrťstoročie, tak som zavolal kamarátov na guláš z diviny a, už tradičné, palacinky. Dostal som štvrťáky, polovicu fifty centa aj “royale de cheese” (quarterpounder).

Narodeniny - guláš, palacinky a domáca.

Apríl 2016

V Google-i ma povýšili na ďalší level, takže sú so mnou asi spokojný.

Nightwish a Sonata Arctica

Hudobné koncerty zvyčajne nemusím, ale keď už prídu metalové skupiny ktoré počúvam počas drevorubačského kódovania do vedľajšieho mesta, tak som zašiel. Tony spravil show, Nightwish boli fajn, ale novú speváčku až tak nemusím.

Narodeninové prekvapenie

Minulý september som mamu prekvapil na jej 50ku. Samozrejme ma pozvala, ale vyhovoril som sa, že mám málo dovolenky. Tak som na tajnáča doletel rovno na párty, a všetci boli v šoku. Hahaha. Pomohol som im zjesť fajné rezne a mamu som dobre vytancoval 🙂

Mama si povedala, že odmena je sladká. Pod zámienkou povinného obedu s babkou ma zavolala domov, že si mám zložiť kufor v izbe na poschodí. Tak otvorím dvere a už len počujem celú rodinu spievať “Boldog szulinappot, Veľa šťastia zdravia… “ no fajne. Taký blok v hlave som už dlho nemal, stratil som slová a podvedome som zvolil stratégiu “úsmev a mávame”.

25te narodeniny - babičkina torta z medových rezov - omnomnomnom.

Nasledujúce chvíle som sa ozaj cítil ako kráľ, ako mi rodina postupne nosila jeden lahodný dar za druhým. Babičkyna torta z medových rezov (ktoré robí len na Vianoce a urobila výnimku), rezne od mamy, Lici-néni vynikajúcu štrudľu, hurky od strýka, druhá torta od strynej, jahodové gombóce z druhého kolena, zákusky od bratranca, domáci med od strýka, obložený tanier plný mastných zemiakových palaciniek so slaninkou (to je moja slabosť) od krstnej. Doteraz neviem ako som sa zmestil do lietadla naspäť – isto kuli pikle aby som zostal na Slovensku.

25te narodeniny - sedíme na moje lavičke, pod mojim gaštanom, čo som sadil pred skoro 20 rokmi.

Až po čase som začal analyzovať situáciu, a kde sú autá? Však dvor je čistý. No zaparkovali sme pred kulturákom a prešli sme sa. A všetky kabáty a topánky? Zložili sme ich v spálni. Pikle pikle kuli, a najväčšie prekvapenie mi ukuli.

Máj 2016

SOS – Konferencia na zámku Hostačov pri Prahe

Kamaráti slováci rozprávajú o tom, čo robia. Od výskumníkov, cez inžinierov a startupistov po filantropiu. Veľmi inšpiratívne.
Inak, krásne to tam majú a ako bonus discgolfové ihrysko.

SOS - slovak oxford science 2016 - účastníci.

Švajčiarsko

Zasa raz mi Google zaplatil výlet do Európy. Do Zurichškého kanclu od minulého roka pribudla celá kopa známych tvári. Napr. už len keď som hľadal voľnú mužskú toaletu, tak som sa zakecal s troma ľuďmi.

Jeden z dní vo Švajčiarsku sme sa otcom boli prejsť po horách okolo Wallensee. Pekne bolo, páči sa mi kombinácia modrej, bielej a zelenej.

Wallensee s otcom

Dezolátna divočina, Lake Tahoe

Marek prišiel na výlet, tak sme s ním išli stanovať do divočiny. V divočine sme boli sami, lebo ľuďom z Kalifornie sa počas leta do zimy moc nechcelo. Výhľady boli parádne, pozrite si fotosféru. Ponaučenia boli: červený sneh má baktérie, brodenie rieky je cestou späť počas odmäku dvakrát hlbšie, v nevychodenom snehu je ťažké sledovať cestu, hlavne v noci. Ah, a hlavne treba ísť.

Dezolátna divočina - táboríme. Ponaučenie: "2 porcie na sáčku = 1 porcia v skutočnosti"

Jún 2016

Svadba Donna a Michal

Gratulujeme mladému páru! Obrad bol krásny a slovenská zábava na západnom pobreží jak sa patrí. Časť miestnej populácie doteraz považuje tancovanie Labutieho jazera s nafukovacou ľabuťou za Slovenskú tradíciu.

Svadba - Michal a Dona

Frisbee korporátna liga

Počas neskorej jary sme zápasili v behaní za plastovým tanierom s lokálnymi spoločnostiami ako Facebook (run fast, break marks) alebo Apple (Stack’n’toss (Macintosh)). Finále ligy vyvrcholilo Google Y vs. Google Z, po napínavých semifinále s dvoma Apple tímami.

Frisbee korporátna liga - Finále Google Y vs. Google Z

Júl 2016

Akčný druhý polrok otvorila Aljaška, ktorá má samostatný blog http://www.csip.sk/2016/07/22/aljaska-2016/
Ok, aspoň jeden obrázok.

Stážista Tomáš

Bolo mi smutno za minuloročnou bandou stážistov (pozrite si ich blog), tak som si nabral svojho. Zadal som všetky moje kritéria do nášho LinkedIn-u, a vyšli mi dva výsledky. Jedným z nich bol Tomáš.
Mať stážistu sa oplatí. Donesú do vášho tímu novú perspektívu, nemajú problém pýtať sa “zjavné” otázky, ktoré vlastne také zjavné nie sú a vedú k “aha, to by sme vedeli zrobiť lepšie!” alebo k “hm, toto vlastne nedáva zmysel”.
Tri mesiace sú krátka doba na naučenie sa systému, preto hlavnou vlastnosťou projektu je izolovanosť. Príklady projektov sú: výskumná/experimentálna prácu, vytvorenie nástroja, zrýchlenie týchto 1000 riadkov kódu, ….

Stážista Tomáš - dobrá partia!

August 2016

Raftovanie

Stážista Tomáš moje leto isto okorenil, boli sme spolu na viacerých výletoch. Napr. nás zobral raftovať na “najťažšiu komerčne splavnú rieku v Kaliforní”. Bolo to teda vzrušujúce a aj dobrá makačka.
Napriek tomu, že sme mali skúseného šoféra, tak sme boli z toho natoľko vyhúkaný, že nemáme fotky. Ale vyzeralo to nejak takto (vody bolo rovnako lebo prietok je regulovaný vodnou elektrárňou):

Cherry Creek Whitewater Rafting from All-Outdoors Whitewater Rafting on Vimeo.

Letná frisbee liga v rámci Google-u

Áno, v Google je viac hráčov frisbee ako na celom Slovenku a postavili sme 12 tímov po asi 12 ľuďoch. Super spôsob ako spoznať kolegov mimo svoj tím, odporúčam mať hobby v rámci firmy aj mimo ňu na rozšírenie vzťahov. Však načo byť v zahraničí, keď poznáte len Slovákov a zopár kolegov?

Tahoe offsite

Tradičný každoročný firemný výlet k jazeru Tahoe organizovaný už od založenia Google-u. Akurát už je nás už kopa, tak chodí len jedno oddelenie naraz. Hotel je ale rád, keďže ho celý rezervujeme na dva týždne.
Po dvoch dňoch zábavy na firmu, kúpania, zápasenia a tancovania, sme zostali na aktívny predĺžený víkend zložený z horskej cyklistiky (parádna trasa), výstupu na najvyššiu horu okolia (Mt. Tallac) a kajakovanie.

Lake Tahoe - Flume Trail - Tu sme sa bicyklovali

September 2016

Mini roadtrip

Bol som dajak smutný a mal som chuť na marhuľový koláč. Tak som napiekol a vyrazil na cestu. Celý prvý deň som šoféroval s predstavou, že v 5:00 ráno vstanem pri oceáne a vyrazím po prázdnej ceste dole na juh. A tak sa stalo, kým sa všetci zobudili, tak som dával Google Maps o 30 percent.

Sonoma County - marhuľový koláč sa dobre papá sediac si na streche

Pokojné septembrové ráno v Mendocino County

Týždňové putovanie miestnymi Alpami

Úryvok: Svižne kráčame vyhladovaný už štvrtou hodinou v kuse, a keď tu zrazu v kroví, veľký rezeň čo sa hýbe, a.k.a. medveď! Tak sme ihneď zastali, medveď sa po nás rozbehol, my sme len zostali nemo stáť. Len bluffoval, zastavil po pár krokoch, uff. Tak sme začali ustupovať a kričať a búchať palicami. Po minútach sme sa pomaly vydali vopred a kričali: “Ideme maco, zostaň tam maco, vďaka maco!”.
Viac sa dočítače na krátkom príspevku venovanému tomuto výletu.

Okolo Mt. Whitney

Miestny svišť 4000 m.n.m. bažiaci po Margotke

Rodina na návšteve

Mame som na narodeniny daroval all-inclusive pobyt v Kalifornií, tak prišli spolu s cestovateľom a prekladateľom Tomášom a kamarátom Milanom. Musím povedať, že si to riadne užili. Aj keď sa im do USA nechcelo chodiť, po pobyte sa lúčili vetou: “Peťo, zostaň tu, priprav sa a my v máji prídeme za tebou. To to tu bolo niečo úžasné, a Tí ľudia sú takí milí!”

Golden Gate - s mamou a bratrancom Tomášom

Výlet sme začali v údolí Napa, kde majú výbornú medicínu na jetlag. Pondelok som ich zobral do Google-u na raňajky a poslal do SF. V utorok vyrazili na tradičný okruh, pozreli si sekvoje, Yosemity, Death Valley a Grand Canyon helikoptérou. Piatok som za nimi doletel do Vegas, kde sme večer šli … . … ráno sme vyrazili na pláže v LA, kde sme sa riadne osviežili. Nedeľu do filmových štúdií, najlepšia bola jazda v zámku Harryho Pottera. Áno, v USA stavajú hrady do dnes. V pondelok sme si boli oddýchnúť na pláž a poobede si odjazdili cestu č. 1 po pobreží naspäť. Posledné dni už len nákupy. Posledný večer som ešte mamu zobral na koníkové predstavenie Odysseo.

Universal Studious - Hogwarts Express

Október 2016

2. Výročie v Google-i.

V Google-i sme vyrástli zo soplošov na inžinierov, tak sme sa navečerali so zostavou čo držíme spolu od začiatku. Zhodli sme sa, že druhý rok bol podstatne rýchlejší lebo sme všetci zaneprázdnený.

2nd Nooglerversary

Googleween

Počas pracovnej doby stíhame aj oslavovať, tak sme sa tematicky vyobliekali v téme počítačových hier. Môj kostým krabice Crasha Bandicoota (maxihra) mi trval 4h, z toho polhodinu som nastavoval tlačiareň aby som mal veľké pixeli na tých 36tich A4. Ako som pri konštrukcií riešil jeden problém za druhým, hlavne držiak na pivo, tak som zabudol jak to vlastne prenesiem a skoro sa mi kostým nezmestil von z dverí ani do auta.

Googleween - Crash Bandicoot
Nekonečne veľký kufor

November 2016

Európa

Zhodou okolností sme išli s manažérom do Zurichu práve vtedy, keď mal Fero svadbu na Smolenickom hrade. To bola najlepšia zábava roka, výborne zorganizované, obrad, večera, fotky, tance, živá kapela a vynikajúce lokše. Fakt parádne.

TODO fotka od Fera.

V nedeľu som postretával rodinu a kamarátov, pondelok let do Zurichu, kde som požičal auto a šiel do Ulmu za otcom (tiež tam tečie Dunaj ako v Jahodnej). Vyšlapali sme si 750 schodov na najvyššiu katedrálu sveta, Ulm Munster.

Ulm Munster - Najvyššia katedrála sveta po 750 schodoch.

Cestou do Švajčiarska som sa zastavil v Londýne pozrieť slovákov startupistov v Blue Vision Labs, akurát boli pokope lebo oslavovali narodeniny.

Divadlá

Rozbehla sa divadelná sezóna a boli sme na “Hedwig and Angry inch”, energetický rokový muzikál, “Barbier de Seville” tradičná opera zahraná ako komédia, “Don Pasquale” Ruffiniho opera o starom paroháčovi, “Diesneyho Lion King”, ktoré malo parádne kostýmy, “Simon Boccanegra” Verdiho opera o starostovi Janova, “Koncert Ludovico Einaudi“, slávny skladateľ s modernými prvkami, páči sa mi ako jeho kompozície gradujú a zrazu ustanú, “Vianočný koncert” ktorý ohúril veľkosťou zboru a chlapčenským spevom a nakoniec “Silvestrovský koncert”, ktorý bol dobrý, ale krátky (1h).

Moriak Yosemite

Pre američanov najväčší sviatok, ktorý tradične oslavujú celodenným pečením a jedením moriaka. Z práce sme mali dva dni voľna, ktoré sme minulé roky strávili vo Vegas a v Mexiku. Tento rok sme išli len do Yosemitov, zašlapali si, pozreli sekvoje a pochutili na vynikajúcom moriakovi, ktorý nasýtil až 15 ľudí. Bral som to ako posledný oddych pred populárnym predvianočným maratónom (ktorý som konečne dospal).

Yosemite Valley počas dní moriaka

December 2016

Skialpovanie

S prvým snehom nás kamarát Petr učil základy skialpovania. Páčilo sa mi, že je to taká turistika v tichosti so skvelými výhľadmi, pričom dole sa to len zlyžuje po prašane.
Prvý deň sme si požičali návleky na lyže, lopaty, teleskopické tyče a vysielačky. Nasledovalo neoficiálne školenie, kde nám Petr zakopal batoh s vysielačkou a mali sme ho za úlohu vykopať do 15minút, reálne čas, kým človek pod lavínou môže dýchať.
Zaujímavé bolo, že vysielačky majú magnetické pole a navigujú podľa siločiar, takže ak ukazujú rovno, tak cieľ môže byť aj vľavo, pred vami aj vpravo.

Tamarrack peak - prvýkrát skialpujeme!

Samé oslavy

Sezónu osláv otvoril firemný večierok v múzeu, kde boli atrakcie bez čakania, neubúdajúce sushi a cocktaily, ktoré sme na konci vytancovali. Ďalší deň narodeniny stážistu Tomáša, a kamarátky a nedeľu narodeniny ďalšej kamarátky. Lúčili sme sa s Karolom, ktorý sa vracia do Zurichu. Štvrtok párty Representu v Prahe, sobotu kopa nových tvárí na kapustnici Trojstenu, oslava narodenín spolubývajúceho Bubiho. Nedeľu frisbee kapustnica Outsiterz, stretávka zo strednej. Tradičná saunka, tentoraz s kúpaním v draždiaku. Stredu stretávka konferencie SOS (sme boli v máji), a štvrtok Leaf akcia kde sa snažia prilákať šikovných ľudí späť na Slovensko, páči sa mi ich reklama: “Ak si doma v politike, tak ju rob doma”.

Firemný večierok - Exploratorium

Všade dobre, doma najlepšie

Bol to rušný polrok a som rád, že som svoju koncoročnú dovolenku strávil v pokojnom kruhu rodiny a blízkych priateľov na Slovensku. Pohostili ma wellnessom jak sa patrí: mamine jaternice, neubúdajúce rezne, guláše, slepačie polievky a koláče od babičky. Celé okorenené spomienkamo na staré dobré časy, spoločenské hry s bratom a bowling s otcom. Akurát som musel pracovať a počas wellnessu som pribral 4kg, ktoré treba pretaviť do svalov lebo plavková sezóna sa blíži.

Pozval som rodinu na večeru a Vianočný koncert

Súhrn

Bol to ďalší rušný rok plný zážitkov a bavil som sa naozaj dobre. Ale chýbal mi v ňom cieľ. Áno, zlepšil som sa v medziľudských vzťahoch a spoznal svet, ale už sú to roky, čo som sa venoval svojmu kariérnemu rastu. A aj keď som sa snažil posledný kvartál po večeroch učiť, mal som málo energie, keďže sa furt dačo dialo.

Tento rok chcem zamerať na pracovné dovednosti, a to znamená škrtanie napr. v osobnom živote a počte zážitkov. A teda ísť do hĺbky, namiesto do šírky.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *