Ako ďalej po troch rokoch v pupku technológií?

1.1.2017 sme si pripili na rok zmeny (2017 – prime time for a change). A tak sa aj stalo. Mám novú prácu, nové bývanie, nové auto, trvalý pobyt v USA (zelená karta). Mal som aj najdlhší čas bez Internetu od jeho úsvitu (26 dní cestovania po národných parkoch) a zamenil frisbee za lezenie, yogu a squash. Kníh som prečítal pomenej, zhltol som autobiografiu Arnolda Scwarzeneggera. A mám o dva zuby menej 🙂

Čas letí. Pred troma rokmi som si dal do kalendára: Peťo, rozhodni sa čo ďalej.  A rozhodol som sa zostať ďalšie dva roky, čo je dobrá príležitosť na blog. (ospravedlňujem sa za kvalitu, lietadlo sa už hýbe).

Hojdačka na Bernal Heights s výhľadom na Samn Francisco. Môj byt je priamo pod mojimi šlapajami.

 

Recept na čítanie: Zvestí sa nahromadilo viac ako bežný pojedač(ka) informácie dokáže stráviť, a tak každá podkapitola má jeden odsek ako aperitív. Ak vám zachutí, čítajte ďalej hlavný chod. Ak nie, tak kľudne do ďalšieho vývarovne 🙂

Obsah

Aký bol rok 2017? – Riaditeľský Brífing
Prečo tu zostávam a prečo by som sa vrátil?
– Ďalšie výhody:
– Prečo by som sa vrátil?
Aká je nová práca?
Aké je nové bývanie?
Prečo nové auto?
– Jak sa to stalo?
– Aké je nové auto?

Aký bol rok 2017? – Riaditeľský Brífing

    1.1.2017 sme si pripili na rok zmeny (2017 – prime time for a change). A tak sa aj stalo. Mám novú prácu, nové bývanie, nové auto, trvalý pobyt v USA (zelená karta). Mal som aj najdlhší čas bez Internetu od jeho úsvitu (26 dní cestovania po národných parkoch) a zamenil frisbee za lezenie, yogu a squash. Kníh som prečítal pomenej, zhltol som autobiografiu Arnolda Scwarzeneggera. A mám o dva zuby menej 🙂

50 fotiek z roku 2017

Yellostone niekde v divočine

Prečo tu zostávam a prečo by som sa vrátil?

    Ľudia zväčša volia medzi dvoma cestami po škole. Rodina alebo kariéra (alebo borci-borkyne oboje 🙂 ). Môj dospelý život začal kariérou a dostalo sa mi možnosti pracovať na projektoch svetovej úrovne – a také štastie treba využiť. Považujem to za obrovskú skúsenosť, ktorú by som rád raz zúročil na svojej rodnej hrudi.

    Cítim zaviazanosť voči tomu čo mi Slovensko dalo. Ad jedna enormné množstvo energie rodiny, bez ktorej by som sa len ťažko vyhrabal zo žita malej dediny až tak blízko k pupku sveta. Ad dva učiteľom, a celej infraštruktúre krajiny ktorú som tie roky používal zadarmo, len aby som platil mastné dane ekonomicky najbohatšej krajine sveta, ktorá navyše nie je najlepším príkladom ľudskosti. Mám pocit že i keď nám globalizácia zaručila viac blahobytu, malé krajiny so silným ľudským kapitálom na ňom značne prerábajú.

Slovenská komunita ide degustovať do Napa Valley.

Ďalšie výhody:

  • Top kolegovia. Keď si môžete dovoliť nábor z väčšiny sveta, máte potenciálne na výber 7 miliárd mozgov, čo sa prejaví aj na kvalite. Viac v odstavci “Aká je nová práca”?
  • Milí, šťastní a rozmanití ľudia. Problémy sa riešia namiesto frflania. Spoznáte zvyky sveta, či už cez kolegov, kamarátov zo záľub alebo susedov. Indické svadby, Čínsky školský systém, rybárčenie na Aljaške, Mexické tancovanie, … , interné procesy všetkých značných firiem.
  • Veľký svet. Všetky firmy tu myslia globálne. Krajiny ako Slovensko sa používajú hlavne ako skvelá krajina na testovanie nových produktov, ako telekomunikačné siete, internet banking alebo features sociálnych sietí.
  • Pracovné príležitosti. To je hlavná výhoda USA. Proste sa tu maká – ak američanovi poviete že robíte 8h denne a máte 25 dní (a 13 sviatkov) dovolenky ročne, tak sa spýta aký máte bočný zárobok. Rodiny sa sťahujú za prácou aj cez celú krajinu (napr. Kolega po dvoch pivách s našimi zakladateľmi presťahoval ženu a dve deti z Chicaga do Kalifornie). Na druhej strane, ak ste dobrý,

    tak vám aj tak platia. Či už ste lekár, programátor, firemný právnik, …. začínate na úrovni 110usd ročne v hrubom plus rôzne formy bonusu, napr. v tech často dostanete k základu ešte equity na úrovni 10-50k ročne (ak vydržíte aspoň rok). Každý si už spočíta, že za dekádu môže ísť na dôstojný dôchodok.
  • Cestovanie. Hlavne pre mladých dobroduhov, na pár rokov vypadnúť a spoznať “iný kraj iný mrav” je veľkým lákadlom. Povedzme si to na rovinu, keď sa usadíte tak najbližších pár rokov vám bude rozkazovať malé bábo. Každý vie, že akonáhle do rodiny príde nový šéf či šéfka, tak svojich kamarátov ani sveta najbližšie roky moc neuvidíte.
Disneyland v Los Angeles s bratom Dominikom. Sme sa vykrútili po troch osiach 🙂

Prečo by som sa vrátil?

  • Chýbate mi 🙂
  • Cítim sa zaviazaný voči Slovensku.
  • V USA veľa vecí nefunguje, značné plytvanie štátu, zdravotníctvo drahé a nefunkčné, dobré školy veľmi drahé a príliš súťaživé (stredoškoláci spáchavajú samovraždy kvôli tej záťaži). Početné monopoly až vykorisťujú občanov.
  • Babičkine dobroty a poctivé pivo.
Babka mala toho roku 90!

Aká je nová práca?

 Stále som softwareový inžinier na backende (infraštruktúre), ale v spoločnosti 130 ľudí, čo je veľkosť môjho predošlého tímu v Google-i. Trvalo mi asi 3mesiace, kým som si na to zvykol. Hlavným problémom bolo zvyknúť si na mieru “je to dostatočne dobré”, ktorá na dospelejšom projekte je vyššia.

Jánošík a ninja v Robinhoode. Ideme nazbíjať od establishmentu.

V práci samotnej mám oveľa viac zodpovednosti (order execution), širší záber technológií a viac tvorivosti / voľnosti. Navyše mi vyhovuje aj rýchlejšie tempo v akčnom šikovnom kolektíve. Máme majstra USA v skladaní rubikovej kocky, ďalší je majster v Scrabble, polovica ľudí je zo Stanfordu a často na pohovore odmietam(e) ľudí z Google-u, či Facebook-u.

Firemný Vianočný večierok, kolegovia na backende.

Kultúra je veľmi otvorená a uvoľnená, čo je na spoločnosti vo financiách veľmi zriedkavé. Obedy máme za dlhým stolom, čo umožňuje spoznať všetky aspekty firmy cez expertízu jednotlivých zamestnancov. Diskusie vedú k zvýšeniu finančnej gramotnosti a kreatívnym nápadom.

Power to the people! (vedľajší poster). Všimnite si lesk na mojej hlave sedí s leskom na logu 🙂

Robinhood ako firma má za misiu brať bohatým a dávať chudobným (Jánošík). Aktuálne ponúkame obchodovanie na burze bez poplatkov, kým priama konkurencia vyžaduje od klientov $5-10+ za transakciu. Ako teda zarábame? V prvom rade sme oveľa efektívnejší, namiesto 1500 ľudí máme 100. V druhom rade si klienti môžu mesačne extra priplatiť za extra služby, ako napríklad požičanie peňazí krytých ich portfóliom.

Je to bomba. Hovorím si, že sa cítim znovu mladý, a prinajhoršom môžem ísť na dôchodok v korporáte.

Aké je nové bývanie?

Jedna návšteva je tisíc slov 🙂 Prídte ma pozrieť, mám hosťovskú ktorú odporúča už 6 ľudí! 🙂

Presťahoval som sa “hore” do San Francisca za mladými ľuďmi. Žijem na Potrero kopci, parádna terasa na grilovanie a videohovory, tajné dvere, čajové posedenie (na tú fotku ma byt zbalil) a celkovo má apartmán ducha. Domáci je bývalý maliar čo časť svojho života prežil v Paríži a vyhral sa s detaijlami (Akurát šachovnica v kuchyni je 7×7, tak aspoň mám šancu poraziť brata :P). Keď som prišiel pozrieť byt, tak sme dve hodiny kecali a celkom sme si sadli. Vo všetkom mi vyhovel.

Výhľad z terasy. Celoročne slnečno.

Možno podstatnejšou zmenou je, že bývam sám prvýkrát v živote. Zatiaľ sa mi to páči, ťažko povedať či to stojí za zvýšenie nájmu.

Panoráma môjho bytu počas pojedania grilovaného jedla

Negatíva sú mierny hluk z diaľnice a dochádzanie “dole” do Palo Alta. Cesta vlakom je 1:05h jedným smerom, ale je to pekná prechádzka s 100m prevýšením denne. Verím, že z toho budem mať mimo iné fajný zadok. Miestny vlak je ako Oravská Anča rútiaca sa 100km/h, ktorá navyše aj hučí. Každopádne aj keď majú čo miestny doháňať za Európskymi vlakmi, na prácu za počítačom je komfort dostatočný.

Prišli hľadoši na Vianočný guláš 🙂

Prečo nové auto?

No proste som nabúral kabriolet v novembri a v servise mi povedali, že oprava by stála viac ako som zaň dal. Tento nečakaný moment ma nakopol. Stratil som svoju tínedžerskú nezraniteľnosť, uvedomil som si že aj najmenší moment môže mať značný vplyv. Odvtedy sa zakaždým pýtam: “je to čo idem urobiť naozaj podstatné?”

Keďže auto je podstatná časť americkej kultúry, a ísť proti kultúre je unavujúce, tak som kúpil nové. Dopravný prostriedok potrebujem na výlety a nákupy, a hodí sa aj na cestu do práce, navyše mám parkovanie pri dome zadarmo (inak je to pár stoviek mesačne v meste).

Výletujeme, tentoraz zimné stanovanie v Desolation Wilderness, Tahoe.

Jak sa to stalo?

Bol to piatok a akurát sme išli pozrieť náš krásny nový kancel (je fakt parádny). Vyrazili sme zo starého kanclu a mierne som sa ponáhlal stále rozbehnutý z pracovného týždňa. Navyše šéf šéf (aka riaditeľ) má tiež červený kabriolet (ako druhé auto) a tak som ho chcel samozrejme trhnúť (čo nebol problém lebo on šiel opatrne s dieťaťom).

Priamo pri cieli som hľadal našu novú budovu. Odbočujem doľava cez jednopruhovú cestu s bicyklovým pruhom. Je zápcha, tak v hlavnom pruhu mi dobrák zastaví a kývne nech idem. Tak zdvihnem ruku ako vďaka, upriem pohľad na číslo budovy a dám plyn. Bum! Veľké SUV do mňa z pravého boku narazí a prakticky zničí celé pravé dvere (SUV stratilo len svetlá). Netreba diplom z fyziky aby ste si predstavili o koľko sa moje auto posunulo.

Bol som mierne v šoku a dlho som si to nechcel priznať. Našťastie sa nikomu nič nestalo a mal som hneď pri sebe skúsených kolegov čo vedeli čo treba robiť. Zavolali políciu, urobili fotky, vymenili sme si kontakty so šoférkou SUV. Policajt rozhodol, že to bola moja vina. Lebo ak odbočujem doľava, tak musím dať prednosť. Mám len minimálne poistenie (nie havaríjne), lebo  poistenie považujem za predražené ak máte dostatok kapitálu (1)

Policajt mi zavolal odťahovku, zobral som to do servisu hneď vedľa práce. Servis bol už piatok večer zatvorený, tak som to zložil na ulici. Opozdilý zamestananec si to všimol z jeho auta (o 7 večer v piatok), spýtal sa, že čo s tým nabúraným autom, že on tu pracuje, tak ma veľmi priateľsky vybavil aj keď už mali zatvorené. Zobrali sme auto na ich oplotené parkovisko a rozbitý okno obalil fóliou lebo začala sezóna dažďov. Starostlivosť o zákazníka je v USA naozaj na úrovni.

Tak som sa vrátil na firemnú párty, dal som si pivo a vyrazili sme do hôr si prevetrať hlavu. Najbližšie tri týždne som bol naozaj tichý, a priznám sa, mierne som sa bál chodiť cez cestu. Po kúpe nového auta sa pri každom odbočovaní vľavo trikrát pozriem. Určite ma táto skúsenosť zmenila.

(1)Kalifornia vám umožňuje zmraziť 35,000 dolárov namiesto poistenia (ktoré je pri nových autách je okolo 1000 ročne, čo je menej ako očakávaný výnos z akciového trhu či dlhopisov). Toto je inak ďalší prípad zdierania bežných ľudí korporáciami, lebo korporácie si často pre svoj vozový park založia vlastné poisťovne a všetky poistné udalosti si riešia interne. V minulosti poistenie fungovalo podobne aj s jednotlivcami, komunita sa zozbierala a keď bolo treba dakomu vypomôcť, tak sa čerpalo zo spoločného (aspoň tak som počul). Za poistné podvody sa platito sociálnym kapitálom, tj. boli ste vyhostený z komunity. Každopádne, je tu priestor pre firmu na zefektívnenie tohto procesu 🙂

Aké je nové auto?

Staré a nové auto. Načasie dospieť 😛

Rozhodol som sa pre “americké kombi”, aka mini-SUV či crossover. Tak môžem chodiť na výlety, lyžovať či surfovať. Aj keď je výletov v poslednej dobe pomenej, sú o to zábavnejšie. Okrem svôjho mesačného odpočinku medzí prácami som zorganizoval dva puťáky, jeden z práce v Yosemite a druhý so slovákočechmi na Tahoe.

Zobral som kolegov stanovať do Yosemitov. Pre väčšinu to bolo prvýkrát v divočine.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *