Halloween a Bicyklovanie

Mali sme tu Halloween a zistili sme, že američania sa naozaj vedia zabávať. A tie kostýmy!
A pôvodne som chcel mať v nedeľu lenivý deň – ale spolubývajúci Peťo ma vyhnal von vetou: “však je pekne, choď si aspoň čítať von”. Tak som si nakoneic zabicykloval 83km.

Ako sa máte?

Úvodík

(Môžete preskočiť)

Američania používajú “Ako sa máte?” namiesto nášho “Ahoj!”. A tiež, ako my, očakávajú odpoveď rovnakou vetou. Takže namiesto rozhovoru A:”Ahoj!” B:”Ahoj!” majú rozhovor A:”Ako sa máš?” B:”Ako sa máš?”. Pre američanov môže byť táto dvojvetá výmena celým rozhovorom. Obaja si premyslíte, ako sa máte, čo by ste o tom druhom radi vedeli a keď na to bude niekedy čas, tak si poviete viac.

Ale ja som z Európy, tak ma to aj zaujíma. Počúvam, že sa máte vo V4 celkom rušno. Vlaky sú pre niektorých zadarmo,  niektorý nadávajú v rozhlase [1] a chceli spoplatniť Internet. A dokonca, že u vás už aj autá lietajú [2]. To by bolo fajné, keby som na budúce Vianoce priletel na svojom.

Zhrnutie

Mali sme tu Halloween a zistili sme, že američania sa naozaj vedia zabávať. A tie kostýmy! Niektoré vyzerali ako z filmov. Na párty by vám ale kostým nestačil. Musíte vedieť svoju postavu aj zahrať – ideálne zábavnú momentku. Vlastne je tu Halloween takým hereckým konkurzom s alkoholom v krvy.

Pokéball-y sa vyskytovali už v starovekých kultúrach. Stretol som jednu Misty a pochytal 6 Pikachu-ov. Skoro mi nestačili poké-lopty.

Pôvodne som chcel mať v nedeľu lenivý deň – ale spolubývajúci Peťo ma vyhnal von vetou: “však je pekne, choď si aspoň čítať von”. Tak som si nakoneic zabicykloval 83km. Bolo fajne, pozrel červené jazerá a zažil protivietor ako nikdy predtým. Šlapať dole kopcom aby som šiel aspoň 20km/h, to som ešte nezažil.

Dokopy 83km za 4:40h. Naozaj fúkalo - nabudúce si pozriem aj vietor.

A mám nový matrac! Je to fakt rozdiel. Ževraj je to jedna z vecí, do ktorých sa oplatí investovať. Mal by som dať na Kesa a kúpiť si aj ten štetec na holenie – je to úplne iná dimenzia [3].

V práci to ubieha čoraz rýchlejšie. Už som konečne napísal aj nejaký kód a manipuloval väčšie dáta ako kedykoľvek predtým. Podarilo sa tiež pochopiť, že nášmu systému nepochopím a na to, aby som so našim systémom pracoval, potrebujem použiť mozgy kolegov. Ale ešte stále mám problém predstaviť si, aké je to celé obrovské. Uisťujú ma, že je to normálne.

Halloween

V čase keď mi chodíme v čiernom a zapaľujeme sviečky na pamiatku zosnulým, tak sa američania obliekajú do kostýmu a robia si srandu zo smrti. Vlastne si robia srandu zo všetkého.

Tak to dopadne, keď zostanete bývať s rodičmi príliš dlho 😛 (Z autobusu som nestihol odfotiť veľmi podobnú scénu.)

Samozrejme, Halloween je tu veľký business. Najlepšie kostými sa nedajú ani kúpiť, môžete si ich “len” požičať za 120$. Tie drahšie čo si viete aj kúpiť sú za 400$. A mali by ste si vyzdobiť aj dvor – nech sa detičky boja, keď si prídu pýtať cukríky.

Záhradku treba mať vyzdobenú. Ideálny sú obesenci alebo postavy z horrorov.

Vo štvrtok sme mali korporátnu párty na futbalovom ihrisku. Témou bola Alica v krajine zázrakov. Mali sme fotkovicu s kartovou kráľovnou, moderoval nám to zajac s hodinkami a mali sme aj bludisko. Niektorí mali naozaj kostými ako z filmu o Alici. Mal som spraviť viac fotiek – počkám teda na tie oficiálne.

Alica nám narástla a konečne sme chytili droida, ktorého sme hľadali.

My sme oslavovali Halloween v San Franciscu. Po meste behali masky a všade bola nejaká párty. Skončili sme na jednom dome s asi 400 ľuďmi – nakoniec nás kvôli hluku vyhanli policajti. Ľudia okolo to považovali za bežný Halloween.

Bicyklovanie

Začalo ma to baviť. Hlavne ako prostriedok na objavovanie okolia a spevňovanie nôh. Človek nájde zaujímavé miesta a vydrží to robiť hodiny.

Počasie samozrejme krásne slnečné. Jazerá majú rôznu farbu kvôli rôznej slanosti.

Tentoreaz som objavil národný park tu u nás, v jednej z najdrahších oblastí sveta. Aby ste mali autentickú predstavu, uvarte si vajce na tvrdo a nechajte ho pár týždňov na stole – lebo také vône išli z tých močarísk a jazier. Úprimne, keby sem prišli Holanďania namiesto Španielov, tak by namiesto Golden Gate-u postavili hrádzu a celý záliv by vysušili 😛

Železnica, cesta a kanál cez záliv.

Pôvodne sa tu ťažila soľ. Teraz je to národný park pre zachovanie vtáctva – dokonca tu žijú žraloky tigrované. Zaujímavosťou je, že tie jazerá sú farebné. To je kvôli riasám – tie červenšie vydržia aj vo vode s väčšou salinitou. Ochutnal som, fakt bola slanšia (zatiaľ sa to neprejavilo na trávení). Je ale pravda, že v tých slaných jazerách na ukrajinsko-maďarských hraniciach je to ešte slanšie.

Červené slané jazero, jeseň prichádza, močariská a západ Slnka.

Rád pri bicyklovaní rozmýšľam o všeličom a okolie je mi pritom inšpiráciu. Napríklad prečo som si vybral tú trasu proti tomu vetru [4] keď sa stmievalo? Šéf povedal, že si mám vyberať tie náročnejšie úlohy a Lukáš píše, že keď sa neviem rozhodnúť, tak si mám vybrať tú možnosť, ktorá mi robí trocha strach. Možno preto. Toľko z filozofického okienka.

 

Zaujímavosti

Fuh, nejak som sa rozpísal. Tak len v krátkosti.

  • “Plné auto” tu znamená dvaja ľudia. A majú špeciálne pruhy, ktoré značne urýchlia premávku v špičke.
  • Sťažujú sa tu na ceny benzínu – aj keď stojí väčšinou len 1$ za liter. Navyše ide ropa cenou dole, lebo začali v USA ťažiť novou technikou.
  • Trojhodinový lístok na MHD - odcviknú vám ho v čase, keď vám vyprší.

Záver

Mám tu čo robiť. V nabudúcom príspevku sa zamyslím, prečo som sa vlastne trepal tak ďaleko a aký je teda plán keď už to som.

Referencie

[1]http://echo24.cz/a/wr6d4/vulgarni-zeman-v-rozhlase-kunda-sem-kunda-tam-hovno-zkurvili

[2]http://venturebeat.com/2014/10/29/silicon-valley-can-keep-its-teslas-and-robotic-cars-slovakias-aeromobil-just-unveiled-a-flying-car/?n_play=5452fd95e4b0149ea5f463a1

[3]http://www.businessinsider.com/expensive-items-that-are-worth-the-money-2013-6?op=1

[4] Nemám sa čomu diviť, prvou axiómou cyklistiky je, že cyklista ide vždy proti vetru.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *