Sústredenie Korešpondenčného matematického seminára kategória alfa

Tradične sa najlepší riešitelia Korešpondenčného matematického seminára (KMS.sk) pozývajú dvakrát do roka na sústredenia. Sústredenia majú bohatý program, ktorý zahŕňa matematické prednášky, športové aktivity, logické hry a ďalšie kreatívne činnosti. Navyše je to skvelou možnosťou spoznať ľudí s podobnými záujmami.

Tentokrát sa zimné sústredenie pre riešiteľov z prvých dvoch ročníkov stredných škôl uskutočnilo v Hutách, čo je rozsiahla dedina v horách medzi Liptovom a Oravou. Sústredenia sa zúčastnilo 29 účastníkov a 9 vysokoškolských vedúcich vrátane mňa. Ubytovaní sme boli v ŠvP a mali sme polmetra snehu s maximálnymi denými teplotami dosahujúcimi -10 stupňov.

Doobedný program tvorili prednášky. Každý účastník si mohol vybrať z viacerych prenášok podľa svojej chuti. Nasledovali športy vonku na prekyslečenie hlavy a tela. Poobedný program tvorili hry ako stanovišťovky – behanie po vedúcich a plnenie úloh, strategické stolové hry ako Expanzie – dobíjanie sveta alebo jednouché a zábavné válanie sa v snehu. Po večeri nasleduovali rôzne quízy, šarády alebo matematická súťaže v rátaní príkladov. Vo voľnom čase sa gitarovalo, živo rozprávalo alebo sa využívali možnosti chaty ako stolný futbal, biliard či ping pong.

Účastníci sa vopred skôr nepoznali a preto sme sa pre nich snažili vytvoriť program, ktorí im v spoznávaní sa napomáhal. Tradične sústredenie začína zoznamovačkami, na ktorých sú účastníci nabádaní rozprávať sa medzi sebou o sebe. Štvrtý deň sme hrali živadlá.
Živadlá majú názov odvodený od “živé divadlá”. V krátkosti ide o to, že sa pre každého účastníka vymyslí postava, ktorá má svoje povolanie, hlavný cieľ a kopu vedľajších cieľov. Napríklad Fero Mrkvička je starostom obce, jeho hlavnou úlohou je titul starostu si udržať čo najdlhšie a medzi jeho vedľajšie ciele patrí časté vysadávanie v krčme, sledovanie súťaže roztliekavčiek či načapanie svojej ženy pri nevere.
Tentokrát sme sa snažili vytvoriť prostredie dediny so všetkými kľúčovými funkciami ako starosta, novinár, sudca, policajt, lekár, futbalisti, rozhodcovia, povalači, investori, roztlieskavačky, intrigáni a mnohí ďalší. Zo začiatku to bol chaos a postupne sa z toho vyvinul skorumpovaný, ale fungujúci systém.

Patrí sa, aby každé sústredenie malo svoj dej. Tentoraz sme účastníkov uvítali v tréningovom centre pre budúci olympíjsky tím. Ich úlohou bolo na sebe pracovať, veľa športovať a zdravo sa stravovať. Nakoniec sa ukázalo, že celý výkonný výbor je zmanipulovaný a chcú ich použiť na ovládnutie sveta (ako inak).

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *