Middle European Mathematical Olympiad 2010

Pohľad koordinátora (hodnotiteľa) riešení na to, ako prebieha medzinárodnárodná matematická súťaž. Tentoraz sa olympiáda uskutočnila v Strečne, Žilinský kraj, Slovenko za podpory Ministerstva školstva.

Úvod

MEMO – Stredoeurópska matematická olympiáda, je medzinárodná súťaž pre študentov stredných škôl. Tento rok sa organizoval 4. ročník na Slovensku, v Strečne. Organizátor súťaže, MO – Matematická olympiáda Slovensko, pozvalo na opravovanie riešení opravovateľov zo Slovenska, medzi ktorými som bol aj ja.

Program

Celá akcia trvá 7 dní a mimo matematický program je obohatený o výlety.
Prvý deň (09.09.2010) je na pláne len príchod účastníkov.

Ďalší deň vyberá jury (porota) zadania a účastníci majú prakticky voľno.

Tretí deň účastníci v individuálnej súťaži riešia zadania. Majú 5 hodín na 4 zadania a svoje riešenia musia odôvodniť (matematický dôkaz) a svoje odôvodnenie píšu svojim jazykom na papier.

Štvrtý deň je tímová súťaž. Družstvo každého štátu sa “zatvorí” do jednej miestnosti a tam spoločne riešia sadu zadaní, ktoré sú samozrejme ťažšie.

Piaty a šiesty deň sa jury rozhoduje o medailách a všetci chodia na spoločné výlety. Posledný večer je vyhodnotenie a slávnostná večera.

Siedmy deň (15.09.2010) odchod.

Hodnotenie MEMA
Personál zariadenia ŽSR bol ochotný a priateľský. Apartmány boli krásne, na úrovni 4 hviezdičkového hotela. Akurát jedlo bolo klasicky Slovenské – veľa mäsa a masti. Ale porcie boli veľké.

Organizácia akcie bola na úrovni, nevyskytli sa žiadne problémy, ani väčšie meškania. Akurát sa niektorý súťažiaci trocha sťažovali na príliš veľa volného času, ktorý bol v mestečku vo veľkosti Strečna prakticky nevyužiteľný.
V globále môžem povedať, že toto MEMO nastolilo nový, vyšší štandard.

Získali sme 3 bronzové medaile, 2 Honourable mention pre 6 účastníkov. Výsledky Slovenska boli myslím mierne pod očakávania. Samozrejme, každý si môže povedať, že to mohlo byť lepšie. Štyria Slováci skončili tesne (bod až dva) pod hranicou lepšej medaile. Dúfam, že ich dosah vyššieho úspechu bude motivovať k lepšej príprave.

Koordinovanie
Ako koordinátori sme mali prakticky zakázané hovoriť s kýmkoľvek okrem nás. A keď sme hovorili o riešeniach, tak len v našich uzavretých priestoroch. Žiadna informácia, ani jej náznak, sa nemohli dostať na povrch.
Vyhodnocovaním riešení sme prakticky strávili dva aj pol dňa, pričom sme spali pomenej. Spánkový deficit sme patrične dohnali cez naše voľné dni.

Za túto prácu sme samozrejme dostali patrične zaplatené.

Akonáhle boli body uzavreté – nikto ale ešte nevedel úplne výsledky okrem šéfa súťaže – sme sa išli zabávať s leadrami a podobne.
Niektorý z nás išli domov skôr, lebo ich práca sa skončila. Niektorý, medzi nimi aj ja, sme sa zúčastnili zvyšného programu.

Zvyšný program

Prvým spoločným programom boli plte cez Strečniansky meander. Najväčším zážitkom na takej akcií je samozrejme pltník a jeho monológ.

Ďalší deň výlet sme išli do Vrátnej. Išli sme peši cez Nové Jánošíkovské diery a potom sme sa vyviezli lanovkou hore na hrebeň, kde sme vyšli na Veľký Kriváň a Chleb. Mali sme celkom dobré počasie a pokiaľ viem, tak sa každému veľmi páčilo.

Posledný večer bolo očakávané vyhodnotenie a následne Farewell dinner (rozlúčková večera). Mali sme na výber pomerne veľa jedál na švédskych stoloch a myslím si, že si každý našiel to svoje.
Po dojedení sa prirodzene vytvorili skupinky, ktoré sa medzi sebou rozprávali. Niektorý sa išli zabávať na svoje izby, niektoré tímy si objednali na oslavu výsledkov fľašu šampanského, iní debatovali o čomkoľvek. Postupne sa spoločnosť rozpadla na interné párty. Samozrejme ako koordinátori sme mali tiež svoju párty.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *