Výlet do Pobaltia

V dňoch 25.06 až 04.07 sme autobusom pochodili Litvu, Estónsko, Fínsko a Lotyšsko.

Výlet bol zabezpečený cestovnou kanceláriou BUBO, organizovaný učiteľkou zo ŠpMNDaG (moja stredná škola). Fotoreportáž môžete nájsť na
facebook-u.

a fotky v menšom rozlíšení (do 1280×960) nájdete na mojej domovskej stránke.

Prešli sme hlavne hlavnými mestami. V skratke spomeniem, čo ma na nich zaujalo:

Vilnius (Litva). Veľká pešia zóna a kopec kostolov. Silný odpor voči Rusom a veľmi pekné ženy. Z pôvodných 109 synagóg spred vojny zostala 1.

Tallinn (Estónsko)
Tallinn dýcha stredovekom. Väčšina budov historického centra je nanajvýš z 15. storočia. Prežilo 60 percent hradieb, ktoré mali dĺžku 3,5 kilometra. Rusov je tu skoro toľko čo Estóncov. V stredoveku bol kostol svätého Olafa najvyšším kostolom na svete (159m). Po celom meste boli predavači suvenírov v dobových šatách.

Helsinky (Fínsko)
Toto mesto ma sklamalo najviac, lebo bolo veľmi moderné. Široké ulice do pravého uhľa. Žiadne centrum, nie to ešte historické. Všade autá a rovnaké 6 poschodové budovy. Mali skvelú infraštruktúru, veľmi čisté mesto a bez reklám. Na titulkách novín možno nájsť: “ako vyriešime to, že nám pomedzi dlaždice na námestí rastie tráva?”.
Helsinky boli založené v 16. storočí ako protiváha rozvinutému Tallinnu. Vzdialenosť týchto miest je 80km.

Riga (Lotyšsko)
V menšine sú tu Lotyši oproti Rusom. Pomerne veľké a upravené historické centrum. Je tu aj pešia zóna. Pekné secesné budovy. Riga leží na rieke, blízko mora a je najväčšou metropolou okolia (800 000 obyvateľov).

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *