Sústredenie KMS beta 2010 leto

KMS, teda Korešpondečný matematický seminár, organizuje celoročnú matematickú súťaž medzi stredoškolákmi. Najlepší z nich sú pozvaný na sústredenie (dvakrát do roka).
Vedúci sústredenia sú často práve tí, ktorí opravujú riešenia. Účastníci na sústredení sú už tradične delení do družiniek po 6. Každá družinka sa snaží získať čo najlepší výsledok, lebo výherca dostáva veľkú konzervu ananásu.
Sústredenie je zložené z matematického programu (prednášky, semináre, súťaže = matboje), hier po družinkách (vždy iné) a športov. Špeciálne body sústredenia sú nočná hra (názov hovorí sám za seba) a GP, čo je veľká hra na koniec.
Typický účastník po sústrední spí v jednom kuse asi 14 hodín a
dospáva ďalších pár dní.

Výber najlepších fotiek zo sústredenia.

Toto sústredenie sa konalo v dňoch 05-12. jún 2010 v Chmeľovej, čo je obec za Bardejovom. My, ako vedúci sme tam išli akurát v čase povodní. Našťastie sme sa zdržali len medzi Kysakom a Margecanmi.

Sústredenie síce nemalo silný dej, ale účastníkom (sa ako vždy) páčilo. Snažili sme sa slabší dej vynahradiť veľmi dobrými a originálnymi hrami.

Spomeniem napríklad DiscoHru, ktorá spočívala v tom, že sa účastníci učia nejaké základné pohyby (najskôr nenáročné, potom náročnejšie a tak ďalej). Po fáze učenia (ktorá nestačí na to, aby niekto vedel všetky triky) nasledujú súboje. V súboji každá družinka pošle niektorých svojich ľudí, aby predviedli svoju zostavu. Príjemne nás prekvapilo, ako túto hru účastníci prijali.

Samozrejme nechýbali športy. Modifikovaný futbal, Frisbee spojené s counter-strikeom a Poker spojený s hádzaním lopty. Na pravidlá tu nemám miesto 🙂

Bola aj šifrovačka, ktorá začala ráno o štvrtej a končila popoludní. Šifry boli tentoraz trocha ľahšie.

A samozrejme výlet na hrad. Tradične sa účastníci podelili a každý si vybral trasu podľa svojho. Niektorý sa brodili potokom, iný nechtiac išli obkľukou a podobne 🙂

Účastníci na vrchole zrúcaniny Zborovského hradu

V krátkosti spomeniem ďalšie body programu:
AGE hra (Age of Empires, počítačová hra). Na základe tejto strategickej hry na počítač sme ja a Mišo Hojčka vytvorili reálnu verziu. Malo to samozrejme svoje muchy (nedostatky pravidiel, niektorý sa nudili) ale v globále sa to účastníkom páčilo.

VajcoHra. Každá družinka malo svoje slepačie vajce, ktoré si medzi sebou hádzalo po istej trati. Boli dva špeciálne úseky (na rýchlosť a na počet hodov). Kvôli oživeniu dostali družinky zoznam “výziev”, napríklad prehodiť 5metrový strom vajcom, hodiť si vajce po ležiačky a podobne.

KriplHra. Išlo o to sa čo najviac skripliť (stratiť ruku, stratiť nohu, oči,..) u šamanov (byrokratických úradoch) a následne takto skriplená družinka, ktorá sa musí držať po kope, musí prejsť určitú vzdialenosť čo najrýchlejšie. Body sa dávali za rýchlosť a veľkosť skriplenia.

A tak ďalej…
TakeshihoHrad:

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *