Prvunké dni v Chillfornií.

Vitajte! Ako motkáte domka? [0]

Na podnet viacerých z vás teda píšem jak sa máme v Kalifornií (Cali). Aspoň trocha a približne, aby som dostal fajočku, že som napísal. Prvé dni som rozmýšľal, ako nazvať tieto moje pohľady – názory je silné slovo takto na štart. Z trojice Pán Francisco, Kalifornský Pánko a Motač View vyhralo to posledné. Však to nemôže byť náhoda, že keď vymažeme dve písmená a dve zmeníme v “Mountain View” – dzedzine de bývamkame – tak dostanete Motach View [1].

Doletel som, z Budapešte cez Londýn a Chicago [2]. Londýn plače na doprave – išli sme busom, vlakom, pásom a peši a trvalo to 1:15. Mind note: Nabudúce si zapnem tracker. Chicago plače na pasovej kontrole – 1:15 v rade – ale inak doprava za 20min spolu s veľkoubatožinou a security. Aj tak som zmeškal lietadlo. Pipkoš. Ale zmotali mi novú letenku o 2h takže chill.

Motach, teda Mountain View je jedna obrovská dedina. Každá tráva je tu zelená – aj keď sa šetriť vodou kvôlu rekordnému suchu. Domčeky jak z filmov, také kvázi-drevené.

Borovice dopĺňajú palmy.

Početné cesty dopĺňajú ešte početnejšie tabule, na ktorých je rovno aj pokuta a to podľa mňa motká.

Ľudia na ulici prevažne aziati a indovia, ktorí vytláčajú bielych [4]. Počasie až moc “pekné” – Slnko pečie jak pán a cez víkend má byť 94 Fahrenheitov [5].

Pipkoš, ale nemám sa na čo sťažovať. Je tu božie, všetky vyzerajú vychillovane a veci fungujú jak majú, aj na úrade sa čaká 2h.

O čom by som napísal? Keďže sme to nazvali pohľadmi, tak ich teda vykreslím zopár.

Záliv. Aj sa to tu volá tak – oblasť zálivu – a v tom zálive s močariskami to fajne smrdká. Taká vajcovka. Ale staviteľov to neodradilo postaviť kopu mostov.

Ticho. Ale naozaj. V Afrike bolo ticho a tu je podobné. Napriek tomu, že sú tu všade cesty a autá, počuť ich len na hlavných cestách. Jediné, čo to ľudí vyruší je CalTrain, ktorý furt trúbi tu-tú tu-tú aby sa mu všetci uhli. No aspoň vieme, kde je sever.

Príroda. Som bol bicyklovať. Sekvoje sú pekné červeno-hnedé stromy. Cesta sa vlní spolu s údolím [6]. Veveričky sú all-you-can všade. Dokonca sa srna pásla na krajnici a mala pass autá. Všetko je tu vychillované, aj zvieratká. A ten Pacifik! A tie vlny! Och, keby som mal poistenie tak sa do nich vrhnem viac! V Kalifornií je inak 9 národných parkov, s každou návštevou dáme aspoň jeden 🙂

 

Spoločnosti. Stretnete zopár ľudí na frisbee pickup-och, jeden robí v Quore, ďalších zopár v Google-i alebo Facebook-u a ostatní sú štartupisti. Caltrain: “Tu-tú tu-tú”. Bicyklujete okolo a nástroje, ktoré používate pri kódení, tu majú HQ ako napr. MongoDB alebo VMware. Alebo Palantir, s ktorým som už nestihol dokončiť interview-á.

Obchod s alkoholom. Na prvý pohľad drahšie, ale ten výber!, fakt že 1000 pív. Zatiaľ som si kúpil “Mississippi Mud”, “Zlatý Bažant” a “Primátor”. A na povrch mozgu vypláva jasný potenciálny plán – každý deň “Tu-tú” jedno nové pivo. Však víza mám akurát na tisíc dní 😛

A ešte zopár prekvapení.

  • Na červenú sa smie ísť doprava.
  • Tringelt je tu 18-20% a slúži ako zaplatenie dane “Tu-tú” – lebo daň je málokedy v cene.
  • Vodiči si tu dosť chillujú – samá stopka a cyklistov púšťajú furt – ja teda na stopke len spomalím na bicykli.
  • Ak má niekto vaše číslo účtu, môže si vybrať koľko chce peňazí (možno som to zle pochopil).
  • Platba šekom je ešte stále trendy.
  • Čo sa neplatí šekom, to sa platí kreditnou kartou – hanbil som sa použiť hotovosť, že je to pomalé; dokonca aj tringelt sa platil zvlášť a kartou.
  • Nefajčí sa tu a všetci chodia domácky oblečení. Fajčenie je tu drahé 5.41eur v Cali a 11.59eur v NY [7]. V krátkorukávovej košeli som sa cítil fancy. Mal by som si kúpiť tričká a tepláky.
  • Záchod na letisku mal taký igelit na doske, ktorý sa rotáciou automaticky vymenil, splachovanie na detektor, klasická hudba proste jak fancy hotel – ale nebola tam kefa, takže som to tam nechal riadne zasraté [n].

Myslím, že stačí. Už som vás dosť otravoval. A vďaka za pozornosť.

A však nás príďte pozrieť, 1 x obed a ubytovanie v cene. Aj auto bude dovtedy, také športovejšie. Pôjdeme brázdiť pobrežie oceánu.

A ak študuješ, tak sa prihlás na internship, vybavím Ti to. Však prinajhoršom máš vreckové na zvyšok stúdia 😉 Ozvi sa mi.


Tak budúci týždeň,
Pekný víkend prajem!

P.S. Ako sa Ti to páčilo? Prosím, daj mi nejaký feedback – nech viem ako to pre vás písať. Vďaka! 🙂

P.P.S. Zvyšok stránky plánujem upratať – keď to nebude do Vianoc tak mi darčeky nenos! 😛


[0] Som si spomenul na Slovensko, keď išiel nás Pán Prezident okolo http://bit.ly/YUMH74

[1] A viete, čo dostaneme, keď štyri vynecháme a jedno zmeníme vo “Francisco”?

[2] Prečo je letenka z Budapešte cez Londýn lacnejšia ako z Londýna?
O 150$ – 400$ podľa dátumu.
http://goo.gl/0FiVH2 (BUD-SFO) a http://goo.gl/2ooad8 (LHR-SFO)

[4] http://www.bayareacensus.ca.gov/historical/shrcorace.htm

[5] Neviem, na čom fičal pán Fahrenheit ale tá stupnica plače dosť. A ostatní museli byť tiež pod nejakým vplyvom, že to začali používať. V každom prípade som sa naučil konvertovať: mínus 32, deleno 2 a ak sa mi chce tak plus 10%. To už je OK aproximácia, jak by povedali fyzici. A všetky tie OUnce a BARrely – no na zbláznenie – niekedy nabudúce.

[6] Keď si kúpim auto, tak to pôjdem očekovať 🙂

[7] http://www.theawl.com/2013/07/what-a-pack-of-cigarettes-costs-now-state-by-state

[n] Proste sranie je top téma u mňa od incidentu na Ukrajine.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

One thought on “Prvunké dni v Chillfornií.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *