Reinštalácia

Čaute,

Som v Kalifornií už druhým týždňom – ani sa mi nechce veriť, že to tak rýchlo prešlo. Tento týždeň sa niesol v znaku “reinštalácie” mojej osoby. Čo tým myslím? Prvý týždeň v Google-i a všetko je nové. Hlavne spôsob myslenia.

Zhrnutie článku: páči sa mi tu, zabýval som sa, začínam pociťovať časový stres a vo štvrtok som bol v práci 13 hodín.

Úvod

Čo je nové? Začneme v materiálnom svete. Jednou vetou, mám novú americkú identitu. Dostali sme firemný notebook ktorý zatienil môj ThinkPad, mám bankovú kartu a už sa mi nechce používať peniaze a dostali sme jedlo zadarmo a myšlienka “nejesť cez víkend” mi príde sympatická. Ďalej SIM karta, sociálne číslo, kopačky [1] a prilba na bicykel.

Noogler = nový Googler. Dostali sme šiltovky, aby sme boli rozlišiteľný.

Je to prvýkrát v mojom živote, čo oficiálne pracujem full-time. Mali sme veľa prednášok o firemnej kultúre a systémoch, ktoré používame. Opakovali nám, že informácie ktoré nám zdieľajú sú dôverné a nemáme ich šíriť mimo Google. Pipkoš, práve som vám zdelil, že máme byť tajnostkári. Snáď ma za to nevyhodia 😛

Ako to vyzerá v Google-i? Áno, máme šmýkačku z našej kancelárie do recepcie. Áno, máme nekonečne [2] veľa najrôznejšieho jedla. Áno, máme farebné bicykle, kopec benefitov a samozrejme tradičné problémy veľkých IT firiem.

Čo som zatiaľ v Google-i “robil”? Spoznal som môjho priameho nadriadeného. A hneď mi aj dal úlohu: “Zober tieto pivá hore do kanclu”. Druhou úlohou bolo, že sa mám baviť. Tak som teda spoznával kolegov, videl Larryho a Sergeya, hral frisbee a jedol. V jedení som bol mimoriadne úspešný – podarilo sa mi trikrát neprejesť sa a tuším som aj schudol.

Reinštalácia

Ale prečo som nazval tento príspevok “reinštalácia”? Reinštalácia sa diala hlavne na úrovni hlavy. Jednou odvážnou vetou: “Ja sa stávam Google-om a Google sa stáva mnou”. Inými slovami splývame do jednej bytosti.

Najsilnejšou zmenou pre mňa je prechod od súťaživosti ku spolupráci [3]. Stovky tých šachových, matematických, programátorských, AGE a iných súťaží vo mne zanechali pocit typu: “Zakaždým chcem byť lepší ako ostatní”. Ale v Google-i chceme aby bola celá firma úspešná. Rozmýšľam ako to vysvetliť. Napríklad keď si v jedálni položíte batoch aby ste mali kde sedieť, ale tým alokujete viac prostriedkov ako potrebujete, čo nie je výhodné pre spoločnosť. Osobne mi pri tomto prechode pomohlo najviac frisbee, kde som začal myslieť viac na tím ako na seba.

Ďalšou zmenou je veľkosť nášho projektu, množstvo dát a užívateľov s ktorými pracujeme. Z toho vyplýva aj veľká zodpovednosť. Keď jeden preklep v produkcií môže znamenať milióny dolárov a články na hlavných stranách väčšiny novín sveta. Alebo ten pocit z obrovského kancla plného šikovnejších ľudí čo vo vás evokuje pocit nahraditeľnosti, malosti resp. “čo tu vlastne robím”? [4]

Pracuje tu okolo 12,000 ľudí v rádovo 70tich budovách. Ja bývam vľavo hore.

A nakoniec tá voľnosť a tolerancia chýb. Jednou vetou sa cítim ako jedno z detí na obrovskom pieskovisku hrajúcich sa s dynamitom. Toto je môj prvý dojem, uvidíme, aké to bude v skutočnosti. Zatiaľ sa mi to páči 🙂

Zaujímavosti týždňa

    • Orange mi vyfaktúroval 140eur za dátový roaming za rádovo 10MB. Viac nabudúce. Dosť ma nasra**.
    • V San Franciscu je aspoň 15.4% homosexuálov [5]. V niektorých štvrtiach až 70%. Hm, slovo “normálne” tu naberá úplne nový význam.
    • Táto tabuľa obmedzujúca rýchlosť.
Cítime sa ako v Harrym Potterovi 😛
    • Vysokoškolský futbal je v USA veľká vec. Dávajú ho v hlavnom vysielacom čase na hlavných staniciach.
    • Samotné univerzitné mestečko Stanfordu má 32km štvorcových – čo je viac ako rozloha Petržalky [6]. Samozrejme, chodia tam pravidelné autobusové linky.
    • Poloautomatické záchody s ovládačom a bez manuálu. Najtrápnejšia je situácia, keď vám to spláchne predtým ako si stihnete vytrieť zadok.
Fakt netuším, ako sa to ovláda. Som rád, keď to spláchne vtedy keď to očakávam.

Záver

Snažil som sa byť zrozumiteľnejší ako v mojom prvom príspevku. Ďakujem tým, ktorý ma na to v prvom príspevku upozornili.

Ďalšej spätnej väzbe / diskusií budem len rád!
Petržlen.

P.S. A prihláste sa na internship! Už som odporúčil troch ľudí 🙂

P.P.S. Alebo nasledujte Zemča a príďte nás pozrieť do Kalifornie!


[1] Nové kopačky => otlaky.

[2] Ide o potenciálne nekonečno, keď sa nové typy produkujú rýchlejšie ako ich stíhame skúšať.

[3] Formálnejšie je to prechod môjho hráča od Nashovho equilibria k Paretovmu equilibriu resp. ku globálnemu optimu. To ako sa správa hráč Google voči ostatným IT firmám a štátu ponechávam ako cvičenie usilovnému čitateľovi.

[4] Čo budem vlastne robiť v Google-i? Niečo na vyhľadávaní. Viac vám ad jedna neviem povedať a ad dva nemôžem povedať.

[5] According to WikiPedia http://goo.gl/KUBfvu

[6] http://goo.gl/Uq3iGE a http://goo.gl/H71EJh

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

3 thoughts on “Reinštalácia”

  1. Toto je našťastnejší deň tohto roka, Petržlen ma linkoval na svojom blogu! Inak by boli lepšie klikateľné linky, lebo kopírovať ten text do nového tabu dá zabrať. A navyše tak zvýšiš môjmu blogu reputáciu 🙂

  2. Pekne, ako sa clanky aj po rokoch pohybuju od toho, ako pecene holuby padaju do huby az po zrnko maku stoji 50 centov. Ano jedno, ani druhe nie je pravda (pekna hyperbola). Zato smazene kura sa da za celkom rozumnu cenu kupit v KFC (ked uz pisem o tom pecenom, uz som ho dlhsie nemal a mozno je nacase jedno plnene urobit) a mak sa da kupit podstatne lacnejsie. Bral som (ale nepamatam si velmi dobre) 200g za $4.
    Zaujimave je odfotit japonsku zachodovu dosku (podla vsetkeho TOTO 502) a brat ju za Americku. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *