Why winner win at…

Úvod

Tento príspevok sa snaží vyňať to postatné z článku amerického časopisu Newsweek , ktorý písal o tom prečo niektorý ľudia vyhrávajú a vyhrávajú znova a znova.

Príklady

Andre Agassi

Svojho času bol Agassi svetovou špičkou v tenise. Prišli ale časy, keď trpel tým, že nevedel poraziť slabých súperov.
Stretol sa s pánom Gilbertom, ktorý jeho prehry odôvodnil jednoducho:

Gilbert excoriated him for trying to play with perfection. Instead of risking a killer shot on every point, why not keep the ball in play and give the other guy a chance to lose? “It’s all about your head, man.

–Prečo sa snažíš vždy hrať perfektne? Načo v každom momente skúšaš odpáliť rozhodujúci úder, čím neustále riskuješ? Nie je jednoduchšie proste loptičku vrátiť súperovi a dať mu šancu aby si to pokazil on sám? Kámo, je to všetko len o hlave.
Tento postup aplikujú aj výborní šachisti, keď hrajú proti papierovo slabším súperom. Čakajú na chybu súpera, radšej ako by podnikali riskantné manévre.

To mi pripomína detský film “Malí Obri“, ktorý prezentuje súperenie dvoch mládežníckych tímov amerického futbalu. Prvý tím pozostával zo fyzicky dobre pripravených a tvrdo trénujúcich hráčov. Druhý tím, hrdinovia príbehu, boli obyčajné deti. Trénel vedel, že ich fyzicky neporazia a tak sa sústredil na psychiku tímu. Zavolal k nim profesionálnych hráčov amerického futbalu a Tí im povedali len jedno: “Je to 80 percent psychička a 40 percent fyzička”. Tento citát môj otec rád opakoval .)

Novak Djokovic

Tento srbský tenista je trénovaný slovenským trénerom. V tejto sezóne vyhral Winbledon a zo 49 zápasov prehral iba jeden. Bezpochyby ide o fenomén.

Vo svete tenisu existuje veľa hráčov, ktorý majú na to sa stať svetovou jednotkou. Napriek tomu sa títo hráči nestriedajú, svetové jednotky sa často držia na čele dlho. Ako vidno v prípade Djokovica, vyhral skoro všetky zápasy a pritom je len o niečo lepší, ako ostatní najlepší hráči sveta.

V článku tento fenoném odôvodňujú biochémiou pozostávajúcich z troch hormónov:
testosterón (mužský hormón), cortisol(ako adrenalín, ale potláča stres), dopamine (odmena).
Laicky povedané v tele existuje cyklus odmeny-posilnenia. Testosterón spolu s cortisolom zvyšujú naše šance na úspech. Ak tento úspech nastane, produkuje sa dopamín, ktorý podporuje tvorbu testosterónu a cortisolu. A teda jedno víťazstvo nám dáva predpoklady na ďalšie.

Bobby Fisher

Americkému šachistovi sa v 70tych rokoch podarilo poraziť ruskú šachovú školu, ktorá predtým aj potom dlho dominovala šachovému svetu. Bol známy svojim prístupom k partií. On sa nesnažil len poraziť súpera, on ho chcel aj ponížiť. Často bojoval aj mimo šachovnicu:

  • Zohnal si človeka, s ktorým posiloval ruky. Hovoril, že chce Spasskymu rozdrviť ruku pri podaní rúk pred partiou
  • Nechcel hrať, kým mu k partií nedonesú jeho obľúbené kreslo.
  • Fisher vždy začínal partiu rovnako. Ale keďže nevyhrával dosť často, tak to v jednom zápase zmenil a tým súpera prekvapil. Tento prístup sa v šachu používa od nepamäti.

“I don’t believe in psychology,” Fischer said of the mind games. “I believe in good moves.”

–Bobby Fisher.

Zopár citátov

What’s better than winning? Doing it while someone else loses. An economist at the University of Bonn has shown that test subjects who receive a given reward for a task enjoy it significantly more if other subjects fail or do worse—a finding that upends traditional economic theories that absolute reward is a person’s central motivation

–Vyhrávame radšej, ak sme našou výhrou niekoho iného porazili.

If you ranked an Olympic event’s three medalists by happiness, the athlete winning gold obviously comes first. What’s fascinating, is that the bronze medalist is second-most delighted, and the silver finisher is most distraught — People’s brains are constantly comparing what happened with what could have happened.

–Scott Huettel, the director of Duke University’s Center for Neuroeconomic Studies.
–Porovnávame to, čo sa mohlo stať s tým čo sa skutočne stalo. Aj preto bronz chutí často viac, ako striebro.

Záver

Každý máme v niečom talent. Na to aby sme ho presadili, musíme ho každodenne rozvíjať. Ale na to, aby sme pomocou neho víťazili, nestačí byť vynikajúci, musíme na to byť psychicky správne naladení.

Why do Americans love a winner? Because it lets us love ourselves.

–Prečo majú Američania radi víťazstvo? Lebo je to pre nich cesta k milovaniu samého seba.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *