Trošku ďalší polrok

Budem písať blog každý týždeň – Peter Csiba, Okt 2014. A teraz tu sedím, a neverím vlastným očiam. Naposledy som písal pred pol rokom. Čo vám poviem, dosť plačenkám. Ale jak to vyriešim? Medzitým sa toho toľko stalo, bol som na Slovensku 2x, v Edinburghu, v New Yorku, na Hawaii, v Seattli, v Utahu, v Zurichu a ďalšej kope miest. Pipkoš. Ta aspoň popíšem, čo sme kde zažili. A komu sa nechce čítať, tak fotečky tunak alebo na google photos.
Budúci príspevok bude o tom ako hodnotím prvý rok za stredneveľkou mlákou.

Budem písať blog každý týždeň – Peter Csiba, Okt 2014. A teraz tu sedím, a neverím vlastným očiam. Naposledy som písal pred pol rokom. Čo vám poviem, dosť plačenkám. Ale jak to vyriešim? Medzitým sa toho toľko stalo, bol som na Slovensku 2x, v Edinburghu, v New Yorku, na Hawaii, v Seattli, v Utahu, v Zurichu a ďalšej kope miest. Pipkoš. Ta aspoň popíšem, čo sme kde zažili. A komu sa nechce čítať, tak fotečky tunak alebo na google photos.
Budúci príspevok bude o tom ako hodnotím prvý rok za stredneveľkou mlákou.

Pred tým, ako som šoféroval lietadlo, tak sme mali parádny výhľady na Golden Gate.

Reklama

Ak študuješ, je najvyšší čas prihlásiť sa na letnú stáž 2016! Jak sa hovorí jednu video je tisíc obrázkov (a to je milión slov):

Prečítajte si aj ich blogy.

Ďalšími benefitmi sú slušný plat, ktorý Ťa uživí na zvyšok štúdia, kopa skúseností, nový kamaráti, dobrý bod do CV a v neposlednom rade parádny výlet.
Odporúča 27/27, toľko tu bolo stážistov z ČSR toto leto.
BTW, počul som, že IBM / Microsoft research je dosť fajné.

Najlepšie, ako začať, je poslať životopis niekomu, koho v danej firme poznáš.

  • Ak si ešte len na strednej: LEAF alebo počas školského roka: FKS, KMS, KSP.
  • Ak si ešte len na základnej: Pikomat, Pikofyz a Prask.
  • Ak si ešte mladší, ta Wikipédia.
Siedmi žiaci ŠpMNDaG, pani riaditeľka by isto bola pyšná.

Koniec reklamy.

Takže tak, jaký bol môj druhý polrok za veľkou mlákou? Prakticky bol ohraničený dvoma výletmi do domoviny.

Máj 2015

Výlet na Slovensko

Bolo fajne. Doma na záhrade v Jahodnej akurát všetko kvitlo a dodalo mi to takú veselú náladu. Zaspomínal som si, ako sme sa tam za mlada hrávali a na všetkých hostí, ktorí nás navštívili. Strávil som tam naozaj veľa času. Skontroloval som aj svoj strom, ktorý mal tento rok prvú úrodu. Bolo príjemné prísť na víkend vypnúť rýchly svet.

Je príjemne vedieť, že ma zakaždým čaká krásny domov, kde si môžem zakaždým odpočinúť.

Bratislava

Vzhľadom na počet dovolenky čo dostávame v USA som “zarezával” na slovenskej pobočke Google-u. Bratislavská pobočka má svoje čaro, je vyzdobená všeličím, od valašiek, cez polovicu auta až po padák. Kolegovia mi ukázali, ako sa tuna hrá stolný futbal a poslali ma za Atlantik trénovať.

Kancelária Gúglu v Bratislave.

Jeden z večerov sme prenajali podnik a zaspomínali s kamarátmi na staré dobré časy. A pozrite, jakú trošku božiu tortu som dostal od Bum! Áno, tam vpravo je marcipánový petržlen. Ďakujem ešte raz.

Bum nam napiekla skvele torty, ano, to je marcipanovy petrzlen v Bratislave. Mnam mnam.
Marcel mal narodeniny a ja som tiež dostal parádnu tortu s petržlenom od Bum.

Výlet do Rakúska

Kamaráti, niektorí už aj kolegovia z Google-u, organizujú už piatym rokom také “sústredko pre dospelých”. Ta sme sa slováci z celého sveta zišli v zámočku v Rakúskych Alpách. Boli prednášky, športy aj výlet a zábava, jak na každom sústredku.

Turistika v Rakúskych Alpách.

Škótsko

Na Edinburgh-ský hrad sú isto všetci domáci pyšný. Aj na pekný park okolo neho.

Boli sme pozrieť brata Dominika ako si motká v Škótsku. Žije si v hlavnom meste kultúry, Edinburghu, kde ešte aj kachlička na ceste je staršia ako USA. Oproti amerike je tam všetko dostupné aj po vlastných nohách a človek sa pri tom ani nezapotí (lebo je tu klíma). Obzvlášť sa mi páčilo, že majú fajný kopec uprostred mesta odkiaľ je všetko vidieť. Najpodstatnejšie ale je, koľko podstatných ľudí sa tu narodilo, žilo a pracovalo. Naozaj impresívne.

V jednoduchosti je krása, biggest breakfast vás pokryje až do ďalšieho rána.

Aj keď mal Dominik akurát konferenciu, na ktorej musel vypomáhať, aj tak si na nás našiel dosť času. A kým pracoval, tak my sme si všetko pochodili až kým nás nohy neboleli. Boli sme aj na malom okružnom výlete po Škótsku, videli hrady, lochnesskú príšeru a pochutnali na tradičnom haggis.

Jedno z mnohých škótskych jazier.

Videli sme aj Lochnesskú príšeru! Našťastie bola napapaná z najväčších raňajok 😉

P.S. Nemôžem si odpustiť, ale z toho kopca uprostred mesta je vidieť v mori takú obrovskú (100m na výšku) bielu skalu vulkanického pôvodu. Ale viete prečo je biela? Lebo tam oddychuje tak veľa čajok, že to stihli nafarbiť. Nečudo, že tam bolo väzenie v 18tom storočí.

Toľko zelenej som už ozaj dávno nevidel. Je to pekná krajina, to Škótsko.

New York

Výhľad zo 16tého poschodia Google-u o 6-tej ráno. V pozadí nové WTC a vpravo Staten Island.

Po polročnom “štúdiu” v Amsterdame som zavýtal aj do Nového Amsterdamu, alebo aj veľkého Jablka. Prečo som sa sem trepal? Lebo je to cestou zo Škótska a máme tu časť nášho tímu.
Kancel Google-u máme priamo v najväčšej budove Manhattanu, ktorá bola v minulosti používaná ako logistický sklad a zahŕňala výťah na kamióny. Teraz, v dobe internetu, slúži ako centrum mnohých internetových dodávateľov, ktorý si priestory budovy prenajímajú. Prečo to robia? Lebo tu ústi hlavná transatlantická internetová linka.
Výhľad zo 67. poschodia Rockefeller-ovho Centra (budova zo Sám Doma, kde šiel pozrieť veľký strom na Vianoce). Ten mrakodrap je bytovka.

New York je naozaj veľke mesto – a to som sa pohyboval len po Manhattane. Pôvodne som čakal, že všade sa dá dojsť peši. Áno, dá, ale občas to trvá hodinu svižnou chôdzou a je nutné relaxovať dopravné pravidlá.
Výhľad na juh s Empire State Bulding-om v strede. V pozadí väčšina Manhattanu.

Ako to tu žije? Musím povedať, že pred 8:00 to tu dosť plačenká, jediným pohybom sú dodávky a upratovaie čaty. Cez deň je to plnka tursitov a ľudí v oblekoch a šatách. Hlavným obdobím dňa v New Yorku je rozhodne noc. Žije to to tu náramne a je si z čoho vyberať. Napríklad je tam krčma v ktorej sa môže len šepkať, ako za čias (1920-1933) prohibície alkoholu v USA.
Každopádne, je to rozhodne mesto pre mladých. A vďaka Palimu za exkurzie!
Uprostred betónovej džungle je Central Park. A je naozaj veľký.

Hawaii

Za úspešnú celoročnú prácu v roku 2014 dostal náš tím výlet Hawaii. Tím bol takí milí, že ma pozval aj keď som bol v roku 2014 skôr na obtiaž, čo si naozaj cením.

Pláž pred našim hotelom. Naučili sme sa tu aj potápať, zahrali frisbee a príjemne si oddýchli. V pozadí ostrov Lanai, ktorý na 97% patrí Larrymu Ellisonovi (former Oracle CEO). Bill Gates sa tam ženil. (Koniec klebetného okienka.)

A ako bolo? Všetko bolo proste fajné. Dobrý hotel s výhľadom na peknú pláž, dobré jedlo, kopa aktivít a to celé počas pracovného času. Väčšinu času som trávil s mojou vekovou skupinou, boli sme sa spolu potápať, pozrieť východ Slnka na vrchol sopky, ne cestu okolo ostrova a tak. Niektorí išli na helikoptéru, na ponorku, zjazd na bicykli a podobne. Myslím, že sme si všetci veľmi dobre oddýchli a to bolo cieľom.
Východ Slnka zo sopky Haleakala. Na druhej strane bol vidieť tieň hory na oblakoch, to bolo dosť fajné.

Pod vrcholom Haleakala sa nachádza pustatina jak Mordor. Pipkoš, toľko púte a ja zabudnem prsteň doma.

Zaujímavosťou Hawaia je, že ostrovy vznikajú postupne ako sa tichomorská platňa pohybuje cez dieru v zemskej kôre. Je to taká čiara a najmladší ostrov je aj najväčším, lebo ho ešte oceán nestihol zmyť.
Hawaii má veľa rôznych tvárí. Východ ostrovov je prakticky prales, ale západ je prakticky púšť. A keď to skombinujeme s tečúcou lávou na najmladšom ostrove, tak je tu čo pozerať.

Lassen National Park

Hneď po Hawaii sme išli na malý výlet s Kubom K. Danom B. na Mt. Lassen. Je tam sopka čo vybuchla presne pred sto rokmi, takže sme jej boli výročie. V máji ešte kopa snehu, a tak som prvýkrát v živote som si vyskúšal mačky na stúpanie do kopca. Musím povedať, že je to teda rozdiel.

Vyhlad z Mt. Lassen, v pozadi obcas vidiet Mt. Shasta, dalsi z 4000m.n.m. stratovulkanov.

Zaujímavosťou bol týpek v kraťasoch, hawaiiskej košely a slúchadlami na ušiach, ktorý nás prakticky prešprintoval svižným krokom rovno do kopca. Druhou zaujímavosť bolo, že to tam miestami voňalo ako vajcovka.

Jún 2015

Po prakticky mesiaci non-stop cestovania som to ďalší mesiac zobral pokojnejšie. Len malé výlety, z tých zaujímavejších bolo šoférovanie lietadla, výstup na lokálne najvyšší kopec a šoférovanie kamarátovho Porsche 911. Nemci vedia jak robiť autá. A konečne som dal dokopy to moje auto.

Zlomil som jej srdce kvôli svojej ľahostajnosti voči jej údržbe.

Júl 2015

Seattle

Majestátny Mt. Rainier v pozadí Seattlu.

Na konci júna sa náš tím sťahoval do vedľajšej budovy a tak sme dostali povinnú prácu z domu. Načasované to bolo tak, že sme sa nemohli v práci ukázať týždeň (tri dni sme dostali zaracha a dva dni bol sviatok). Bolo zrejmé, že je to ieálny čas na výlet. A kam? Je leto, tak na sever. Takže sme šli traja kolegovia pozrieť Kuba K. jak si motká v Seattle-i.

Kubova obývačka. Ale nie, v skutočnosti spoločenská miestnosť v Google Seattle. Neďaleko je aj lezecká stena.

O Seattle-i sa hovorí, že je to Európa západného pobrežia. A namojveru, majú tu dokonca sochu Lenina vyrobeného v Poprade. Áno, na Slovensku http://fremont.com/about/lenin/. Ale hlavne to je “the real Mountain View”, lebo v pozadí mesta sa tíči 4000m vysoký stratovulkán, ktorý by popri vymazaniu Seattlu z mapy vedel spôsobiť aj globálne ochladenie.

Socha Lenina vyrobená Emilom Venkovom, dovezená z Popradu.

Čo sme tu robili? Tri dni sme pracovali a spoznávali nočný život. A štyri dní sme chodili po horách – a bolo naozaj pekne.

Prechádzka v North Cascades pri Seattli. Fotka zo Sourdough Mountain, výhľad na jazero Diablo (v ktorom sme sa potom kúpali) a v pozadí je Kanada.

Výhľad z Hurricane Ridge v Olympic Mountains pri Seattle-i. Aj keď sa hovorí, že Seattle je upršané mesto, tak im tam posledný mesiac nepršalo. Myslím, že je to len marketing aby udržali ľudí ďaleko z tohto pekného kraja.

Shi-Shi Beach ku ktorej sa dá dostať len cez indiánsku rezerváciu. Je to skoro najzápadnejší cíp kontinentálnej USA.

Stážisti leta 2015

V práci sa začala sezóna stážistov, čo v praxi znamená, že sú prázdne mikrokuchynky, dlhé rady na všetko, obsadené pingpongové stoly, no proste katastrofa 😛

Jedna z mnohých párty u nás doma. Tentoraz slovenská.

Ale nie, v skutočnosti som bol rád, lebo prišla kopa slovákov čo som dlho nevidel, chodili sme na malé výlety a žúrovali sme spolu. Proste sa furt dačo dialo a vždy niekto dačo organizoval.

V Českej reštike sa dajú nájsť parádne rezne, ale aj guláš, vepro-knedlo-zelo a podobné šmaky za ktorými tu smútime.

Napríklad sme boli pozrieť národný park Sequoia, kde sme videli veľké stromy, požiare a medveďa.

Ta som odviezol Kuba na letisko. Ostatní vodiči na diaľnici mali srandu.

Jedného dňa sme sa stretli siedmy študenti z ŠpMNDaG, pani riaditeľka by isto bola rada.

Kopec nad nami kam nosievam jednodňové návštevy na kabriolete.

Jó inak, břatři česi by ste sa mali vzchopiť, slovákov tu bolo vácej jak vás jó ty krávo, čomu teda populačný pomer nenasvedčuje.

Na streche novej budovy Facebook-u je prakticky park. Podarilo sa mi zazriet aj Mark-a Zuckerberga ako mal videkonferencny hovor.

September 2015

Výlet do Utahu

Unikátny Bryce Canyon, kopa stalagnitov o výške 15 metrov, medzi ktorými sme sa prechádzali.

S jedenástimi stážistami zo Slovenska sme sa vybrali do Utahu. Áno, 11-timi, neuveriteľné. Každopádne, sloganom štátu Utah je “život na úrovni”, čím domáci asi myslia, že väčšina štátu je aspoň 1500 m.n.m. Štát utah je známy svojou prírodou, hlavne kaňonmi, ktoré sú ozaj nádherné. Nám sa podarilo stihnúť dva z desiatich, konkrétne Zion a Bryce. Čo vám budem rozprávať, jeden obrázok je tisíc slov.
The Narrows, jeden z mnohých kaňonov v Utahu. Konkrétne v tomto bolo nutné brodiť sa väčšinu času, a bolo to super!

Zaujímavosťou výletu bolo, že sme uprostred ničoho v Kanabe stretli slovenky Barboru a Lenku, ktoré tu boli na work&travel v rečtike. https://en.wikipedia.org/wiki/Kanab,_Utah
Výhľad na Zion Canyon, Maťo polhodinu ticho vstrebával impozantný výhľad. V pozadí kaňon z predošlej foto.

Najbližšie letisko k daným kaňonom je vo Vegas, takže sme sa cestou zastavili. Ale to je všetko, čo vám poviem 😛

Lake Tahoe

Dva dni po výlete v Utahu sme boli z firmy na tradičnom Search výlete na Lake Tahoe. Jazero Tahoe je naozaj veľmi čisté, lebo v ňom nežijú skoro žiadne baktérie. Bolo pohodlne vidno 3-5 pod hladinu, čo je dosť aj na pomery slovenského mora. Okrem toho je jazero aj dosť veľké a pláže miestami vyzerali ako na Hawaii.

Pláž pri jazere Tahoe, všetko naozaj čisté.

Ale prečo sme sa tam trepali štyri hodiny? Stručne povedané sme si užívali pláž, žúrovali a jedno poobedie sme išli na jachtu s vínom a syrom. Takže sme oddychovali a spoznávali sa.

Firemné párty su tak veľké, že nám postavia malý lunapark.

Po oficiálnom firemnom výlete sme zostali s kolegovcami na víkend na chate a bolo naozaj super. Fakt že som sa tak dobre nenasmial už dávno. Kamarát nám upiekol trošku božie steaky a dokonca sme hrali šarády.
Výhľad na jazero Tahoe z Ellis Peak.

Zasaraz Slovensko

Leto bolo náročné, hlavne výlet do Utahu a na Tahoe, a tak som sa rozhodol dva týždne prakticky nič nerobiť. Telo bolo rado, lebo konečne malo skutočnú dovolenku a stihlo sa dať pekne do poriadku.

Na konci Septembra sa mi podarilo prekvapiť mamu na jej jubileum. Myslím, že bola naozaj rada. Nasledovala tradičná domáca zábava na ktorej sme to poriadne roztočili, a ešte väčšmi nasítili naše žalúdky. Naozaj som si to užil.

Zurich

Rieka vlievajúca sa do Zurichšského jazera. Historické centrum pripomína Benátky.

Celkovo som na Slovensku strávil len jeden víkend a odletel na týždeň do Švajčiarska za prácou. Zhodnotil som, že Zurich je naozaj dobré miesto na život. Navyše je tam aj dosť veľká slovenská komunita na to, aby ste sa ani nemuseli spoznávať s cudzincami (ale mali by ste sa). Najviac sa mi páčilo, že všetci vyzerajú dosť dobre a príroda je úžasná, zelená a je blízko. Ale možno som len pokazený z USA.
Výhľad na Valensee, 2000 metrov pod nami. Parádna turistika.

Počas pobytu som si stihol vyšlapať na kopec, ísť bicyklom popri jazere a išli sme na jednu parádnu turistiku. Musím povedať, že je to “the real Mountain View”.
Chatka. Na druhú stranu je to jazero. Majú tu dokonca aj výryvku, ktorú si nejak zmontovali z lát.

Záver

V krátkosti toľko,
dopočutia,
Peťo.

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *