Pipkoš

Pipkoš, rýchlo nám to tu ubieha. V pondelok ráno do práce a ajhľa už je piatok večer. Týždeň za týždňom, mesiac za mesiacom. Ďakujem vám za pripomenutie, že som tento mesiac ešte nič nenapísal. Sľúbil som vám, že napíšem prečo som tu. Tentokrát vás sklamem, budem len enumerovať zážitky celkom suchým spôsobom. Pipkoš.

Pipkoš, rýchlo nám to tu ubieha. V pondelok ráno do práce a ajhľa už je piatok večer. Týždeň za týždňom, mesiac za mesiacom. Ďakujem vám za pripomenutie, že som tento mesiac ešte nič nenapísal. Sľúbil som vám, že napíšem prečo som tu.  Tentokrát vás sklamem, budem len enumerovať zážitky celkom suchým spôsobom. Pipkoš.

Tuším som práve použil epanostrofu. Fajne.

Po 800m prevýšní na glacier point s kolegami. Sklamalo nás, že sa sem dá dostať aj autom.

Zhrnutie

V práci sa nám celkom darí, mám priestor na experimentovanie a môj kód ušetrí Google-u. Kultúrne sme sa vyžili na koncerte Pražskej filharmónie a zboru, na 70mm IMAX Interstellar-e a na predpremiére filmu o Hawkingovi. Boli sme aj v kalifornských Dolomitoch a na plážovom turnaji, kde som stretol Patrick-a, ktorý hral za Mor ho. Snáď s ním pôjdem aj na najväčší plážoví turnaj na svete – ide tam 200 tímov. A spravil som testy na vodičák!

Frisbee na pláži. Počasie nám prialo - väčšinou je v SF hmla.

Úvod

Ochladilo sa nám na 5-15 stupňov celzia a začali sme kúriť. Slniečko sa drží, zatiaľ nám pršalo dvakrát za dva mesiace. To nám dáva ideálne podmienky na bicyklovanie do práce. Len raz som túto možnosť nevyužil.

Donuty = šišky, sú "tradičným" americkým jedlom. Tie naše zemiakové mi chutia viac. Vlastne mi celkom chýba zemiakové cesto. Zaujal ma spôsob otáčania (na pravo). Je tam taká preklápačka, prekvapuje ma, že funguje.

Yosemite = Kalifornské Dolomity

Vyrazili sme do národného parku, ktorý bol na mape hneď vedľa nás. Z cestovania po Európe naberiete pocit, že všetko je tu za rohom. Keď ale cestujete po USA a idete do najbližšieho väčšieho mesta (tu sa snažím o paralelu Bratislava-Viedeň), tak to tu trvá tak 5 hodín autom. To mi pripomína príbehy z Ruska: “Ta pome k moru to tu blizko jest” = jeden deň vlakom.

Američania vybetónujú aj národný park (1). Tam hore sme sa vydali (2). Pôvodne sme chceli ísť k 739m vodopádu (3), ale z toho teraz kvapká len ako z kohútika. Napriek tomu vytvoril vodopád dúhu.

No čo vám poviem, je tam pekne. Národný park je to obrovský a zaujala ma 200 míľová trasa skrz neho. Možno budúci rok v septembri.

Útesov je tu požehnane. Glacier point 800m (1) a Nevada falls 180m (2).

Pôvodne sme chceli ísť len hore a dole. Nakoniec som svojich súputníkov presvedčil, nech si dáme yolo okruh – však sa nepôjdeme tou istou cestou dvakrát. Keďže sme nemali mapu, tak sme si nakreslili. A v kritickom rozhodovacom okamihu išiel okolo pár, ktorý nám potvrdil, že to do zotmenia stíhame. To bolo dosť tesné.

Horí tu zrejme často (1). Rádovo 5% stromov je tu čiernych (2). Fascinoval ma krík, ktorý v období sucha obetuje časť svojich vetiev - a má krásne farby dreva (3).

Kultúra

Boli sme na koncerte veldiela Antonína Dvořáka: Stabat Mater. Latinský text Stabat Mater je o tom ako Mária smúti za Ježišom, keď ho ukrižovali. Dvořákovi zomreli tri deti ešte v mladom veku. Domnievam sa, že táto skúsenosť mu umožnila vierhodone vyjadriť situáciu Márie.

Prekvapilo ma, že medzi dejstvami sa zborovo odkašliava.

Interstellar v najvyššej kvalite v špeciálnom guľatom kine. Bolo to, ako keby sme boli 30cm od hercov. Ako keby sme to naozaj zažívali. Prinútilo nás to obzerať sa, keďže nebolo možné vidieť celé plátno naraz.

Strmé kino vo veľkej guli. Projekor v ohnisku.

Film o Hawkingovi sa mi veľmi páčil. Bolo to úsmevné a smutné zároveň. Ideálny rodinný film.

Pláž

Ocean Beach, San Francisco.

Peter Fabor otvoril Surf Office v Santa Cruz, tak sme ho navštívili. Okrem skvelej slovenskej grilovačky sme boli pozrieť aj pláž. Tam nám dedo porozprával o tuleňoch, žralokoch a veľrybách. Ukázal nám aj zelený záblesk pri západe Slnka. Neverili sme mu, ale fakt tam bolo niečo zelené. Že si to máme pozrieť na Wikipédií.

Západ Slnka v surferskom raji Santa Cruz.

Záver

Máme sa tu fajne, chýbajú mi zemiakové cesto a slovenské ženy.

Chvalabohu tu majú Pivo!

P.S. Návrh na ročníkový projekt:
http://www.wired.com/2014/11/whats-boarding-airplanes-takes-forever

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

6 thoughts on “Pipkoš”

  1. Pozdrav Patrika 🙂 a btw lepsie je pisat asi pred tym ako vypijes to pivo, lebo tento blogpost je naozaj len grca viet

  2. Pepky, pipkoš ale si to davaš tam, nenapisal si o ženaach, fajne su? alebo na to platí tiež pipkoš?:D

  3. Ta záleží. Zatiaľ som moc s “američankami” nebol.
    Keď sa prechádzaš v piatok večer po párty ulici, tak sú celkom fajné.
    Ale keď ideš do hypermarketu, tak no, čo ti poviem 😛

  4. Pozdravím 🙂
    Nj, potrebujem nabrať literárny skill.
    Väčšinu dňa píšem pre kompilátori a stroje 😛
    Potom je mi ťažko vyjadrovať sa ľuďom (hlúpa výhovorka).
    Konkrétnejší feeback?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *