Cyklotúra v okolí Jahodnej

Z veľkého športového podujatia vo Florencií som sa vrátil 26.7.2010 . Nasledujúce dni som samozrejme nemal najmenšiu chuť vykonávať ľubovolnú fyzickú aktivitu. Takisto počasie vonku mi žiadne outdoor aktivity nepodporovalo (bola dosť zima na júl).

Ale vo štvrtok (29.7.) sa na deň vyčasilo a tak som neváhal a zobral som mapu a bicykel. Načrtol som si trasu. Jahodná – Slovenské pole – Tomášikovo – Jazerný pahorok (127 m.n.m.) – Starý háj – Klátovské rameno – Čótfa – Jahodná. Odhadom je to cez 30 km cez polia.

Aladin na SHMU Hlásil veľkú búrku o tri hodiny, takže

úplne flákať som sa nemohol.

Na poliach som stretol akurát bežca, cyklistu ktorý išiel z práce v poli, motocyklistu fajčiaceho na moste a otca so synom na ceste k Tomášikovskému mlynu.

Videl som veľa dravcov (mali by to byť myšiare) krúžiacich nad poľami a čakujúcich na hlodavcov. Nemal som to šťastie stretnúť vysokú zver ani zajacov. Ale tí sú skôr na jeseň.

Slovenské pole (časť Kráľovho brodu – dedina na Váhu) je pustá dedina, s rozpadnutým JRD.

Tomášikovo, susedná dedina Jahodnej, sa snaží využiť eurofondy na rekonštrukciu ciest a sprístupnenie lokality Starý háj a dreveného vodného mlynu (link vyššie).

Starý háj je rekreačná a rybárska oblasť na sútoku Čiernej vody a Malého Dunaja (ďalej tečie Dunaj, až do Váhu pri Komárne). Je tu postavená priehrada s malou elektrárňou. Zhodou okolností som tu o dva dni išiel na rybačku – report časom. Veľmi pekné miesto.

Cestou späť, samozrejme inou ako tam, som sa zastavil pri Klátovskom ramene. Voda v ramene sa považuje za najčistejšiu v strednej Európe. Je zaujímavé, že rieka pramení priamo na Žitnom ostrove. Prechádza dedinkou Dunajský Klátov – ktorý sa stáva významnou dedinou regiónu kvôli konskému ranču, mlynu a tenisovým ihriskám.

Všetky fotky sú k dispozícií na Facebooku (priatelia mojich priateľov).
Uvediem aspoň zopár fotiek z výletu aj tu:

Author: Peter Csiba

Software Engineer at Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *